Стартирането на американски борсово търгувани фондове (ETF), проследяващи Bitcoin, задълбочава

...
Стартирането на американски борсово търгувани фондове (ETF), проследяващи Bitcoin, задълбочава
Коментари Харесай

Bitcoin ETF се превръща в заплаха за традиционната финансова система?

Стартирането на американски борсово търгувани фондове (ETF), проследяващи Bitcoin, задълбочава връзките сред волатилния свят на криптовалутите и обичайна финансова система, което може да сътвори непредвидени нови опасности, настояват специалисти пред Reuters.    Този месец Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища на Съединени американски щати (SEC) утвърди 11 спот Bitcoin ETF-и от разнообразни емитенти, измежду които BlackRock и Invesco/Galaxy Digital - повратен миг за криптоиндустрията, преследвана през последната година от банкрути и закононарушения.    SEC дълго време отхвърляше сходни артикули, базирайки се на опасения, свързани със отбраната на вложителите, само че беше принудена да премисли позицията си, откакто загуби правосъдно оборване, заведено от Grayscale Investments.   

Криптоентусиастите настояват, че продуктите ще разрешат на вложителите по-лесно и безвредно да придобият експозиция към криптовалута №1. Но при одобряването на продуктите ръководителят на SEC Гари Генслър предизвести, че Bitcoin остава " неустойчив актив " и че вложителите би трябвало да бъдат внимателни. 
Общо ETF-ите имат активи от към 21 милиарда $ и могат да привлекат до 100 милиарда $ единствено през тази година от вложители на дребно и институционални такива, предвиждат някои анализатори. Bitcoin обаче поевтиня с повече от 6% от стартирането на продуктите.    Ако бъдат необятно признати, те могат да основат опасности за други елементи на финансовата система по време на пазарен стрес, като засилят волатилността на цената на криптовалута №1 или основат дислокации сред цената на ETF и Bitcoin, декларират някои специалисти по тематиката, базирайки се на доказателства от предходни случаи на волатилност на ETF-и.    Други декларират, че миналогодишните банкови разтърсвания в Съединени американски щати са посочили, че обичайните финансови пазари и криптопазарите могат да предават опасности един на различен. Криптозаемодателят Silvergate Bank да вземем за пример изпадна в разпродажба след тегления, провокирани от срутва на криптоборсата FTX, което на собствен ред подхрани суматохата, съдействала за банкрута на Signature Bank. Междувременно сривът на Silicon Valley Bank провокира всеобщо бягство от стабилната монета USD Coin.   

" Тъй като вложителите наливат пари в тези артикули, това доста усилва риска от доста по-голяма взаимосвързаност сред ядрото на финансовата система и криптоекосистемата ", разяснява Денис Келехер, основен изпълнителен шеф на Better Markets, група за отбрана на ползи, която лобира SEC да отхвърли Bitcoin ETF, базирайки се на рисковете за вложителите и финансовата система. 
Замислена през 2009 година като различен платежен механизъм, криптовалута №1 се употребява най-вече като спекулативна инвестиция. Среднодневната му волатилност е към три и половина пъти по-голяма от тази на акциите, съгласно капиталовия институт Wells Fargo.    Bitcoin ETF-ите могат " изключително да засилят " тази волатилност по време на пазарен стрес, а има и други канали, посредством които тези фондове могат да основат систематични закани, счита Антонио Санчес Серано, основен икономист в Европейския съвет за систематичен риск, контролен орган на Европейския съюз за финансовите опасности.    Тези други канали включват отделянето на цената на ETF от базовия актив, което може да провокира стрес за институциите с огромно ревю към този вид артикули или тези, които разчитат на ETF за ръководство на ликвидността.    " Разликите с един елементарен борсов ETF са просто прекомерно огромни във връзка с вградените опасности ", споделя Серано пред осведомителната организация, визирайки Bitcoin ETF-ите, които класифицира като комплицирани.   

Борсово търгуваните артикули, които са комплицирани, по-малко ликвидни и с огромен ливъридж, са били обект на стрес в предишното. 
През 2020 година да вземем за пример затварянето поради COVID-19 провокира ликвидация на някои ETF-и за корпоративни облигации. Този стрес щеше да се популяризира на по-широкия пазар на скъпи бумаги с закрепена рентабилност, в случай че Федералният запас не беше обезпечил незабавна поддръжка, в това число закупуване на акции на ETF-и за облигации, твърди CFA Institute, професионална капиталова организация.    Като цяло ETF промишлеността оспорва тезата, че нейните артикули основават систематични опасности.   Утрешен провал    Но сигурно рисковете значително ще зависят от това какъв брой необятно публикувани в последна сметка ще станат Bitcoin ETF-ите, споделят Серано и други специалисти.    " Системният риск е обвързван с размера. Все още не знаем задоволително за това кой в действителност ги купува и в какви пропорции ", подчертава Оливие Файнс, началник на отдела за покровителство и политически проучвания за EMEA в CFA Institute.   

Ръководителите на криптоиндустрията също по този начин показват, че рецесиите в при тях, най-много когато криптовалутите изгубиха към две трети от цената си от 3 трилиона $ през 2022 година, са били лимитирани най-вече до криптосектора. 
Връзката сред криптовалутите и финансовата система към момента остава " доста лимитирана ", споделя и Лапо Гуаданьоло, старши анализатор в S&P Global Ratings, а емитентите на ETF прибавят, че са основали задоволително защитни огради.     Въпреки това най-малко един почитан чиновник на SEC показва угриженост по тематиката. Когато гласоподава срещу утвърждението на ETF-и през януари, комисарят на SEC Каролин Креншоу декларира, че организацията не е взела поради дали този вид фондове ще основат връзка с обичайните пазари, която " разрешава на рецесиите в значително несъответстващите на условията криптопазари да се разпространят ".    Според нея Bitcoin ETF-ите също по този начин могат да проправят път на по-рискови артикули.    " Опасявам се, че през днешния ден се приготвяме за утрешния неуспех ", обобщава терзанията си тя. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР