Стартира укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път

...
Стартира укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път
Коментари Харесай

По ОП „Околна среда“ 2014-2020 г. започва укрепване на свлачището при 84-ти км на път I-4 Севлиево - Велико Търново

Стартира укрепването на свлачището при 84-ти км на първокласния път I-4 Микре – Севлиево – Велико Търново и откоса от южната му страна. Проектът се финансира от Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, посредством Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.

С осъществяването на плана ще се спре разрушителното деяние на свлачищния развой, зародил от дестабилизиране на откоса заради високото равнище на река Росица, както и от водонасищане на насипа от неприятното отводняване на пътя. Ще се възвърне настилката като се основат нужните условия за безвредно прекосяване на моторните транспортни средства.

Предвидено е на обекта да бъдат изпълнени геозащитни строително-монтажни работи посредством построяването на две силови укрепителни пилотни системи. Отводняването ще се реализира чрез надлъжния и напречния надолнище на пътя, както и посредством нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще водят повърхностните и дренираните от пътния насип води отвън компрометирания сектор.

При осъществяване на ремонтно-възстановителните работи ще бъде въведена краткотрайна организация за придвижване на колите при обезпечаване на пътно платно с широчина към 6 м. Необходимо е водачите да карат деликатно, да съблюдават прецизно поставената пътна сигнализация и ограничаването на скоростта до 70 км/ч.

Срокът за довеждане докрай на строителните работи по контракт е 6 месеца.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „ СЕЛВИОВО 2020 “, в което вземат участие: „ ПСТ Груп “ ЕАД и „ ПСТ София “ ЕООД. Договорът им е на стойност 2 762 698.50 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е предоставен на „ СНИК “ ЕООД - 79 560 лева с Данък добавена стойност. Авторският контрол ще бъде сбъднат от ДЗЗД „ Геотехника-Пътпроект 2000 “. Техният контракт е за 2 400 лева с Данък добавена стойност.

Обектът се осъществя по план „ Превенция и противопоставяне на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа - Фаза 2 “ по Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 година, по който ще бъдат възобновени общо 5 обекта. Общата стойност на плана е 17 815 006,80 лева с Данък добавена стойност. Финансирането от Кохезионния фонд е 15 142 755,78 лева с Данък добавена стойност, а националното съфинансиране е 2 672 251,02 лева с Данък добавена стойност.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР