Стартира процесът по интегриране децата от Украйна в образователната система.Това

...
Стартира процесът по интегриране децата от Украйна в образователната система.Това
Коментари Харесай

Как децата, пристигнали от Украйна, ще тръгнат на училище у нас?

Стартира процесът по консолидиране децата от Украйна в просветителната система.

Това съобщи в ефира на „ Събуди се” по министърът на образованието акад. Никола Денков. По думите му бежанците, идващи у нас, имат 90 дни да решат дали ще останат на територията на страната ни и дали децата им ще се образоват у нас.

„ Докато тези хора не подадат документи за статут на емигрант или търсещ леговище, те са със статут на екскурзиант. Във всеки един миг могат да подадат молба за смяна на статута. След това се прави инспекция от службите и след това те могат да подадат молба децата им да бъдат включени в учебно заведение или детски градини. Отворихме опцията за консолидиране в просветителната система още преди да е получен статут на емигрант, само че до момента в който това не стане, деца няма да влязат в учебно заведение:, изясни той.

На всички деца ще бъдат тествани поставените имунизации, като при нужда ще бъдат поставяни такива, добави министърът.

„ Максимално бързо ще пожелаеме информация от Украйна по този въпрос. Вече има подадени молби, само че няма интегрирани деца в системата. Децата с двойно поданство, при които единият родител е българин, непосредствено могат да влязат в учебно заведение. Ще има специфична процедура и за превъзмогване на езиковата преграда. Децата ще се образоват по стратегии за бежанци, и се заплащат в допълнение от бюджета на МОН, не от този на училищата”, сподели още Денков.

Образователният министър добави, че психолози ще работят с всички деца, които имат потребност.

„ Това ще става на към този момент разкритите телефонни линии, които се употребиха по време на пандемията”, добави той.

Николай Денков разяснява още, че се разисква и понижение на таксите на украинските студенти у нас и отпадане таксата за общежитие.

„ В момента украинските студенти у нас са над 1000, към 1075. Обсъждаме понижение на таксите, само че това би трябвало да се направи вярно, само за нуждаещите се. Иначе всички висши образователни заведения у нас откликнаха и са подготвени да оказват помощ освен на студентите, само че и на бежанците от Украйна. Дадоха информация за свободните места в общежитията”, сподели още министърът.

Във връзка с концепцията за обединение на университети акад. Денков изясни, че това е процедура и в други страни, като България е закъсняла с нея.

Целта е там, където образованието е раздробено, като в София, да има обединение, с цел да станат университетите о-видими за студентите и за задграничните компании”, изясни той.

Николай Денков увери, че тестванията за учениците ще отпаднат, незабавно, когато специалистите са сигурни, че е безвредно.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР