Стартът на програмата за саниране на сгради с 1.4 млрд.

...
Стартът на програмата за саниране на сгради с 1.4 млрд.
Коментари Харесай

Програмата за саниране на жилищни сгради стартира до две седмици

Стартът на програмата за саниране на здания с 1.4 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност се отсрочва още веднъж. Вместо кандидатстването да стартира на 15 ноември, както бе оповестено от районното министерство, подаването на документи ще започва след 2 седмици. Това стана ясно от изявление на районния министър Иван Шишков на съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Програмата за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания ще започва до две седмици. “

Това не е първият път, в който периодите се трансформират. Кабинетът „ Петков “ имаше концепция тя да започва през септември. Служебното държавно управление пък реши това да стане през ноември. Въпреки това крайните периоди, до които ще може да се кандидатства, остават непроменени. За приемане на грант от 100%, документи се подават до 31 март 2023 година След този период кандидатстващите ще получат 80% грант, като би трябвало да плануват самоучастие от 20%. Така прозорецът, през който ще тече обследването на постройките и подготовката на съпътстващите документи, става прекомерно къс - едвам 4 месеца.

Шишков означи, че преди жителите да стартират да подават своите документи за саниране, са направени промени в Наредба за техническите условия към енергийните характерности на постройките, които се чака да бъдат обнародвани в Държавен вестник до края на седмицата. Проведени са и срещи с браншовите организации, както и необятно публично разискване на програмата, по време на които се получиха разнообразни мнения, които се преглеждат, оповестяват от пресцентъра на ведомството. Всичко това обаче се случва в последния миг.

Тъй като служебният кабинет реши още веднъж да повери цялата процедура на общините, то локалната власт ще би трябвало да работи на цялостна пара, с цел да се оправи. Припомняме, че доста от общините показаха терзания по отношение на процедурата. Преди няколко седмици пък стана ясно, че средствата по ПВУ ще стигнат за едвам 1200 здания.

Ако общините и притежателите са задоволително дейни, чакам програмата да се осъществя доста бързо. Местните управляващи имат опит, а жителите голямо предпочитание, което ще спести много време. Ефектът на програмата е неоспорим. Можем да обещаем, че това, което би трябвало да се направи, с цел да започва програмата, ще се направи “, сподели министър Шишков и посочи, че за разлика от административните действия, строителните работи няма да стартират незабавно след подаване на документите.

По думите на министър Шишков огромните жилищни блокове ще бъдат предпочитани, тъй като ще се реализира по-голям резултат във връзка с устойчивото икономисване на сила. Така обаче отвън обсега на програмата ще останат дребните кооперации. За еднофамилните здания към момента има лъч вяра, защото зам.-министър Десислава Георгиева, която също взе участие в съвещанието, осведоми, че еднофамилните жилищни здания във всички 265 общини на страната ще могат да аплайват за финансиране за енергийна успеваемост по Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година

Тя уточни, че сега се създават детайлите на мярката, която ще зависи от интегрираните териториални тактики на общините в целта за градско развиване на огромните и дребни общини. Програмата е подадена за утвърждение от Европейската комисия.

Министър Шишков обърна внимание, че записаните по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилища ще могат да употребяват единствено част от документите, която са събрали. Програмата по Плана за възобновяване и резистентност е нова, има разнообразни критерии и специфики, изискани от Европейската комисия.

Част от документите и направените обследвания могат да се употребяват, само че наложително би трябвало да се актуализират документите за енергийни характерности съгласно сегашните условия, с цел да са настоящи “, уточни Шишков.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсаниране на здания Национална стратегия за саниране енергийно възобновяване Иван Шишков ПоследниНай-четениГрадоустройство 136 Програмата за саниране на жилищни здания започва до две седмици Енергетика 60 Държавната енергетика ще преведе още 200 млн. лева за тока на бизнеса Политика 1104 Европейски Съюз ще гласоподава настрана Хърватия от България и Румъния за Шенген Инфраструктура 300 АПИ готви четиригодишни поръчки за поддръжка на пътища Политика 8482 И Швеция блокира България за Шенген Индустрии 7882 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Любопитно 6984 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Накратко 5722 Вечерни вести: Швеция стопира България за Шенген; Летище Русе пред неуспех Всички новиниОще от ГрадоустройствоВиж всичкиСанирането с парите по Плана евентуално ще е неефективно Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР