Стартът на новата учебна година до момента не оправдава страховете,

...
Стартът на новата учебна година до момента не оправдава страховете,
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: При спазване на мерките училищата са едно доста безопасно място |

Стартът на новата образователна година досега не оправдава страховете, че учебните заведения ще се трансфорат в огнища на COVID-19. Такива са констатациите на Националния действен щаб. Възможно ли е да се облекчи режимът на слагане под карантина за деца и възпитаници, би трябвало ли да се преразгледат ограниченията за нощните заведения с настъпването на студения сезон, какви са прогнозите за развиването на заболеваемостта през идващите месеци - разясняваме с основния държавен здравен контрольор и член на НОЩ доцент Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев има предложение от педиатри класовете, в които има едно положително дете, без признаци, да не се слагат под карантина, а да бъдат изолирани в границите на учебните заведения, където това е допустимо? Реалистично ли е според Вас?

А поддържат ли родителите това предложение? Да попитаме майките дали са съгласни.

Става по този начин, че родителите на тези карантинирани деца вървят на работа и там могат да бъдат контактни на инфектиран. В този смисъл изолацията се обезсмисля.

Да отчитаме всички страни. Съгласни ли ще са другите родители да не престават децата им да вървят на учебно заведение, при открит позитивен случай в класа? Защото офанзивите бяха доста по-големи, че изобщо не би трябвало да стартира присъствено новата образователна година. Търсим и тук салдото. Действително кой знае какъв брой висок риск при настоящето състояние няма, само че хората би трябвало да се усещат сигурни. Показахме каква е наклонността – при почти 5-6% позитивни случаи в обществото, позитивните в учебно заведение са 0,04%. Tези 200 паралелки, които сега са в карантина и сме спрели, съставляват 0,04% от общите случаи. Затова не преставам да смятам, че учебните заведения при съблюдаване на ограниченията са едно много безвредно място.

Вие сте от специалистите, които са с запаси към режима на работа на нощните заведения...

Да, несъмнено.

В страните, в които има повишение на заболеваемостта сега, постановиха ограничавания в работното им време. Такава мярка обмисля ли се при нас? Защото, като влезем в концертна зала ни мерят температурата и ни подреждат през място, а в нощните заведения...

Точно по този начин е. Затова от голяма важност е персоналното държание, което в някои случаи е тъкмо противоположното на това, което споделяме. Всичко имаме поради, само че виждате какъв брой мъчително се приема всяко стягане на ограничения. Ние не вземаме решенията, предлагаме като експерти какво може да се направи. Според мен в летния интервал отварянето на нощните заведения способства за бъде ударен туризмът ни. Това е мое персонално мнение.

Виждам какво вършат сега Франция, Холандия, това да работят заведенията до 22 часа несъмнено има някакъв резултат, само че не е кой знае какъв. И до 22 часа може да се заразиш. Просто се има поради, че в по-късните часове стават още по-рискови методите на другарство и по тази причина са взели тази мярка. Всичко можем да обсъждаме, само че към този момент не го постановат цифрите.

Със захлаждането откритите тераси стават „ покрити “. Това като затворена част от заведението ли ще се приема отсега нататък?

Това е доста остарял спор. По мотив на тютюнопушенето имаме непрекъснати конфликти със притежателите – кое е „ затворено “, кое „ отворено “, тъй като няма потребност човек да е експерт, с цел да реши, че като сложиш найлоните отвред, си става затворено пространство. Ако една или две стени са изчезнали, това доста способства за проветряването и не можем да го приравним към изцяло затворено помещение. Но всичко зависи от съответния случай. Такива невероятни способи се измислят.

Имате ли „ рецидивисти “ в нарушаването на ограниченията към този момент. Бяхте споделил, че ще се затварят заведения, при наново нарушаване на ограничаващите ограничения?

Това е по-скоро въпрос към РЗИ, само че има такива, които по-често нарушават възбраните.

Проф. Витанов сподели преди дни, че е подготвен с прогнозата си за новия сезон, само че първо ще заяви вероятните сюжети на началниците. Запознахте ли се към този момент с нея и какво ни чака?

Напомняте ми, апропо, да се чуем с него. Той прогноза не може да даде. Ако можеше, щяхме да го предложим за Нобелова премия, само че хубавото при него е, че дава три или четири разновидността на развиване, които в края на краищата отново зависят от нашето държание и от ограниченията. От тази позиция това, което до момента е споделил, в действителност се случва и ще продължим да разчитаме на неговата работа. Но отново споделям, че няма такава прогноза, която да дефинира тъкмо какво ще се случи през сегашния есенно-зимен сезон.

Да, само че поради държанието ни досега, евентуално могат да се вършат някакви систематизирания?

Винаги би трябвало да имаме поради по-лошата прогноза.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР