Стартъп екосистемата в България винаги е била сплотена, но обстоятелствата

...
Стартъп екосистемата в България винаги е била сплотена, но обстоятелствата
Коментари Харесай

Преакселераторската програма на Beyond стартира с голям интере

Стартъп екосистемата в България постоянно е била сплотена, само че събитията около стартирането на преакселератора Beyond дават нови индикации за посоката на развиване в предприемаческата сфера.

За поредна година преакселераторската стратегия на Beyond започва през октомври месец и още веднъж получава стотици кандидатури от млади бизнесмени. Единствената разлика се оказва методът, по който идват кандидатурите. Над 50% от тях са получени с помощта на доста партньорства и съдействия сред заинтригуваните страни в бранша и освен.

Така да вземем за пример, съществена част от готовите екипи в програмата се образуват, с помощта на новото партньорство на преакселератора с фондовете за рисково финансиране, измежду които Vitosha Venture Partners & Innovation Capital. На пръв взор организациите, въпреки и конкурентни, демонстрираха, че застават компактно зад екосистемата и се стараят да подкрепят развиването на екипите, които не са съумели да финансират, както и да поддържат нови такива от преакселераторската стратегия.

Друг добър образец за партньорство е с „ Клъстер за цифрови решения и нововъведения в опазването на здравето ", които спомогнаха преакслераторската стратегия да доближи до млади студенти по медицина. Клъстерът самичък по себе си е образец, по какъв начин конкурентни организации могат да се сдружат, с цел да покачат професионализма и осведомеността за потребността от нововъведения в бранша.

Най-значим образец е този с българската просветителна система, където редица университети взеха решение да поканят своите студенти в преакслератора, за основаване на предприемачески умения и настройки измежду студентите им. Част от тях даже насочиха към програмата свои докторанти с научни разработки, които целят комерсиализация на плановете си. Висши образователни заведения като Технически Университет Варна, Икономически Университет - Варна, ПУ „ Паисий Хилендарски ", Медицински университет Варна, Бургаски свободен университет, Бургаски университет „ Проф. доктор Асен Златаров ", СУ „ Св. Климент Охридски " и други демонстрираха осъзнатата потребност образованието да има все по-практическа устременост, която да е насочена към основаването на нововъведения и нови бизнес благоприятни условия за младите.

В резултат на тази мрежа от партньорства, Beyond започва с близо 50 стимулирани участника, измежду които бизнесмени с опит, докторанти, студенти и млади експерти. Очакванията са в края на сезона, през април 2022 година, да останат 3-4 перспективни компании, които в следствие да бъдат финансирани от сътрудниците за рисково финансиране на организацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР