Старозагорецът Максим Заяков излезе от Булсатком преди 2 години и

...
Старозагорецът Максим Заяков излезе от Булсатком преди 2 години и
Коментари Харесай

Съоснователят на "Булсатком" пуска нов доставчик на сателитна телевизия от 1 юни

Старозагорецът Максим Заяков излезе от " Булсатком " преди 2 години и в този момент ще опита да сътвори съперник

© Цветелина Белутова Нов снабдител на сателитни телевизионни услуги ще тръгне на българския пазар от началото на юни. Тв операторът neosat е на Максим Заяков, един от двамата създатели на " Булсатком ", напуснал управлението компанията преди две години.

neosat ще употребява изстреляния през 2017 година след инвестиция 230 млн. $ спътник BulgariaSat-1. Заяков получи цялостен надзор над него в компанията " България сат " при отделянето си от " Булсатком ". За задачата в този момент е основано ново сдружение - " Неосат ", в което предприемачът е главен акционер, а другият с дял е някогашният механически шеф на Hellas Sat Георгиос Скикос (който е акционер и в " България сат " дружно със Заяков). Инвестицията е финансирана през друго сдружение на предприемача - " Делтаком електроникс ", което ще създава и устройствата за приемане на тв сигнал. Целта е основаването на платформа с " цялостна отвесна интеграция ", т.е. доставчикът да обезпечава самичък огромна част от нужните за основаването на сходна услуга съставни елементи - от сателитен сигнал, през приемници и продажби, съобщи Заяков на цифрова конференция за медиите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новият оператор ще започва от 1 юни, като ще предлага до над 210 канала, от които 120 в HD резолюция. Услугата ще бъде главно през четири разнообразни пакета съгласно желанията на клиентите, като съгласно основателите й " ще има всички налични сега на българския пазар телевизионни канали ". Целта е да няма обвързващи срочни контракти, а всеки клиент ще може да приключи услугата без неустойки когато и да е. Гъвкавост ще има и във връзка с канали и пакети, като клиентите ще могат да ги приспособяват по отношение на своите моментни потребности, примерно да има единствено детски канали. Всеки проект ще включва до четири приемника. Цените към момента не са ясни, а първите 2020 записали се консуматори на уеб страницата neosat.com ще получат два месеца гратис. Първоначално услугата ще се продава през интернет канали, като занапред ще се уголемяват услугите и сътрудниците.

" Сателитната телевизия беше много подценявана дълго време, само че тъкмо в този момент в изискванията на изолираност и високо ползване на интернет, натоварващо мрежите до краен лимит, се потвърди, че най-сигурният и първокласен способ за приемане на информация и развлечение през тв екран е сателитната телевизия ", съобщи Заяков. Идеята е след време сателитната телевизия да бъде предлагана и в страни от района.

" България сат " изстреля спътника през 2017 година посредством компанията на Илън Мъск SpaceX с концепция той да бъде употребен от оператора " Булсатком ", основан от Пламен Генчев и Заяков. Двамата бяха съществени акционери и в сдружението, което за задачата взе заем от американската Exim Bank. В същото време " Булсатком " пък взе заем 85 млн. евро от консорциум от банки отпред с Deutsche Bank - Лондон, и с присъединяване на Европейска банка за възстановяване и развитие, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC, като част от него също беше вложена в спътника. Операторът обаче се задъха под неконтролируеми задължения, които се отразиха и на главния му бизнес, и се отхвърли да употребява BulgariaSat-1, а подписа нов контракт с Hellas Sat.

В последна сметка Заяков напусна " Булсатком " и получи цялостния надзор над " България сат ". Другият основател, Пламен Генчев, остана в " Булсатком " с кредиторите, които получиха акционерно присъединяване. Дял към този момент държи един от водещите капиталови фондове в света - BlackRock. Освен него акционери са фондът за подценени активи Blantyre, сдружението " Улас инвестмънтс " (което съставлява Българската банка за развитие), Европейската банка за възобновяване и развиване и самият Генчев.

В момента запълненият потенциал на BulgariaSat-1 е към 15%, като клиенти са компании от Сърбия (операторът Polaris Media), Германия и Ирак.

На българския пазар сега има три доставчика на сателитна телевизия - " Булсатком ", " А1 България " и БТК, които оферират и кабелни и IPTV услуги. Конкуренцията при тв операторите се свива през годините и отвън изброените има под дузина, само че дребни и междинни компании без цялостно покритие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР