Старият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Старият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Старият шеф на КЕВР Иван Иванов следва да се върне на поста от вторник

Старият ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов следва да се върне още във вторник и да заема поста до избора на нов законен ръководител на комисията, откри инспекция на Mediapool въз основата на диалози с специалисти.

Казусът с енергийния регулатор дообърка така и така обърканата политическа обстановка. На 21 юли Конституционният съд (КС) решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР.

Конституционен съд обаче не сподели какво да се прави оттук насетне, а политиците в Народното събрание изпаднаха в ступор.

При липса на категорично решение на Народното събрание за освобождението на Иван Иванов и на законно определен правоприемник за поста, се влиза в същото заварено състояние като при проблема с шефката на правосъдния инспекторат Теодора Точкова, обясниха източници на Mediapool от Конституционния съд. Точкова заема поста повече от две години след приключването на мандата ѝ, тъй като Народното събрание не е извършил задължението си да избере нов основен правосъден контрольор.

Какви са разновидностите за работа на КЕВР?

Решението на Конституционен съд, с което на практика се анулира изборът на Станислав Тодоров за началник на енергийния регулатор, влиза в действие на 26 юли, вторник. Тъй като става дума за решение на Народното събрание, а не на закон, то се смята за невалидно от момента на издаването му и следва, че Тодоров в никакъв случай не е бил годно назначаван за началник на КЕВР. Причината за това е във възприетото преди две години от самия Конституционен съд ново пояснение, съгласно което оповестените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в действие.

В решение на Конституционен съд № 3 от 2020 година бе записано, че " решения на Народното събрание и укази на президента – които са оповестени за противоконституционни, са невалидни от момента на приемането или издаването им ". Така излиза, че избор на Станислав Тодоров не е имало.

В Закона за енергетиката пък е записано: " Членовете на комисията не престават да извършват функционалностите си и след приключването на мандата им до встъпване в служба на новите членове ".

Именно заради тази комбинацията закови правила и решения на Конституционен съд, връщането на Иван Иванов е допустимо решение на казуса.

Експерти разясниха пред Mediapool, че няма юридическа спънка КЕВР да работи и единствено с четиримата останали членове без ръководител, тъй като този състав би имал кворум. Тогава обаче може да се стигне до обстановка на паритет при гласуванията и комисията да не може да взема решения.

Експертите считат, че е вероятен и различен вид. Ако Народното събрание няма време да организира нова процедура за избор на ръководител, депутатите могат да одобряват бърза смяна в закона, с която да уредят кой тъкмо да извършва функционалностите на ръководител на КЕВР до осъществяване на избор.

Иван Иванов: Дано законът не ме задължи да се върна

Самият Иванов неколкократно съобщи, че се надява законът да не го задължи да се върне отпред на комисията.

" Ако ме питате, аз нямам предпочитание да се върна. Само в случай че законът ме задължава да се върна заради неизбран ръководител, според решението на Конституционния съд, единствено тогава бих могъл да се върна, само че смятам, че те би трябвало да намерят друго решение, което да е трайно с бърз избор на нов ръководител на КЕВР ", сподели той пред Българска телеграфна агенция в петък.

Към оня миг Българска социалистическа партия, която държи последния мандат за сформиране на кабинет, реши да удължи и по този начин да завоюва време на Народното събрание да избере нов началник на КЕВР. Малко по-късно обаче изтече записът от срещата на парламентарната група на " Демократична България " и казаното от водача ѝ Христо Иванов, който изтегли от партията си от договарянията за държавно управление. Така Трифонов за следващ път отвори врата към нови избори, само че пък Конституцията дава малка врата на Българска социалистическа партия да задържи мандата колкото желае – т.е., въпреки всичко има късмет Народното събрание да продължи да работи, с цел да избере нов законен началник на КЕВР.

В понеделник Иванов още веднъж съобщи (този път пред " 24 часа " ), че се надява да не му се постанова да се връща отпред на КЕВР, само че добави: " Допускам, че могат да ме сложат и аз няколко месеца да очаквам, до момента в който се види какво е новото болшинство. Което значи, че аз съм длъжен по закона, не по мой избор, да се върна и да изчакам завършването на процедурата за избор на нов, да му стисна ръката и да си потегли ".

Какви са настройките в Народното събрание?

Засега в Народното събрание няма единно решение какво да се прави - дали незабавно да се промени законът, дали да се бави мандатът до довеждане докрай на процедура за избор на нов ръководител или просто да се одобри фактът, че Иван Иванов се връща в КЕВР.

Още след произнасянето на Конституционен съд, Тома Биков от ГЕРБ разяснява в петък: " Нали имаме предходен ръководител? Който на практика, съгласно решението на Конституционен съд действително не е излизал от пълномощията си, откакто не е бил определен нов. Няма потребност да държат мандата. Просто да спазят Конституцията. Г-н Иван Иванов не е напускал поста си, това ни сподели Конституционен съд ".

Ива Митева от Има Такъв Народ пък напомни пред БНР точно решение 3 на Конституционен съд от 2020 година:

" То споделя, че решенията на Народно събрание, когато бъдат оповестени за противоконституционни, са годни от постановяването им. Тоест това решение на Конституционен съд споделя, че все едно избор за ръководител на КЕВР не се е състоял. Тоест на процедура остарелият ръководител (Иван Иванов- бел. ред) би трябвало да продължи да си извършва пълномощията ".

Според нея, в случай че се върви към процедура по желание на нов ръководител, то това би трябвало да е със единодушието на всички парламентарни групи.

" Продължаваме промяната " и Демократична България желаят нова процедура

Депутати от " Продължаваме промяната " разясниха пред Mediapool, че за партията най-работещият вид е нова процедура, посредством която Народно събрание да избере нов ръководител на енергийния регулатор.

" Ако процедурата за избор на нов ръководител на КЕВР бъде стартирана тази седмица, в период до 3 седмици тя може да бъде завършена, т.е. някъде до 12 август. Всичко зависи какво решение във връзка с връщането на мандата ще вземе Българска социалистическа партия ", обявиха представители на Политическа партия в понеделник пред Mediapool.

Сред претекстовете партията да желае нова процедура е, че Иван Иванов е с изминал мандат и връщането му хипотетично може да породи нови юридически разногласия. Източниците на Mediapool от Конституционния съд обаче са на друго мнение – юридически проблем с връщането на Иванов няма.

Подобно на Политическа партия, наподобява и от Демократична България към този момент по-скоро гледат към опцията за избор на нов ръководител.

" Имаме две задания - съставянето на държавно управление и решение на казуса с КЕВР, които изискват повече време. Това е рационалният метод, в случай че някой желае да носи отговорност за страната, не просто да мисли за личното си его ", сподели във връзка създалата се обстановка съпредседателят на Демократична България Христо Иванов преди ден пред БНР.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също е на мнение, че би трябвало да се избере нов началник на КЕВР – точно по тази причина тя предложи задържането на мандата още три седмици.

Проблемът е обаче, че след отдръпването на Има Такъв Народ,. Връченият от президента мандат е за сформиране на държавно управление, каквото явно няма да има.

Към момента Българска социалистическа партия има намерение да задържи мандата най-малко до петък, само че в случай че реши го върне несбъднат незабавно след този период – няма да има време за нова процедура за избор на началник на КЕВР.

Източници на Mediapool от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България разясниха в понеделник, че в последна сметка връщането на Иван Иванов може да се окаже единственият логически излаз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР