Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ

...
Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ
Коментари Харесай

Променят закона, за да спрат проблема продадена кола да продължава да се води на стария собственик


Старите продадени коли ще може да ги отписваме в КАТ до 2023 година. Това плануват промени в Закона за придвижване по пътищата, импортирани от ГЕРБ. Целта е да се  приключи порочна процедура на недобросъвестни купувачи, които не записват добитото транспортно средство и то продължава да е благосъстоятелност на продавача, съобщи БНР. 

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 година, само че към момента се води на името на продавача, към този момент ще може да бъде трансферирана от него в КАТ единствено с контракта за продажба. Това ще важи за случаите, в които купувачът не е трансферирал собствеността на добитото транспортно средство в законоустановен период.

В тези случаи продавачът на автомобила в  период до 31 декември 2023 година ще може да даде в „ Пътна полиция “ при съответната регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи копие на документ, който удостоверява осъществената покупко-продажба. След даването на документа, регистрацията на пътното транспортно средство ще се приключва служебно, с отбелязване в автоматизираната осведомителна система в КАТ по места. В нея с изключение на прекратяването на регистрацията, ще се вписват данните на новия притежател и датата на прекачване на собствеността. 

Внесените измененията в закона за придвижване по пътищата плануват наредбите да се ползват и когато собствеността на пътното транспортно средство е трансферирана на разположение, което не е български жител или договорът е подписан отвън територията на България.

Вносителите от ГЕРБ стимулират поправките с опция продавачът да отбрани правата си, като се базират и на случаи, в които българските жители са наказани за закононарушения, осъществени с коли , чиито сегашни притежатели не са направили задължението да си сменят регистрацията на към този момент записаното пътно транспортно средство.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР