Старите печки на дърва ще бъдат заменени с такива, които

...
Старите печки на дърва ще бъдат заменени с такива, които
Коментари Харесай

Подменят старите печки на близо 20 000 домакинства в София

Старите печки на дърва ще бъдат сменени с такива, които отопляват с пелети и газ . Плановете на столична община са близо 20 000 семейства да бъдат включени в две стратегии в идващите години.

Това стана ясно по време на конференция в Столична община във връзка дейностите на локалните управляващи за по-чист въздух.

Според изследване на Столична община към 55 000 семейства се отопляват на дърва и въглища, което основава сериозен проблем в София. Тази година се чака понижаване на ФПЧ с към 60 тона в шестте общини - София, Велико Търново, Бургас, Монтана, Русе, Стара Загора.

Общините са кандидатствали по стратегия LIFE на Европейска комисия и са спечелили интегриран план, ориентиран към финансиране на планове за запазване на околната среда.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни, че София извършва стратегия от над 100 ограничения за възстановяване качеството на въздуха, като превъзмогване на огромните източници на замърсяване - отоплението на твърдо битово гориво и автомобилния трафик. " Тази година се чака замяна на към 90% от автопарка в столицата " , напомни Фандъкова.

Стойността на плана е 16 666 000 евро, като 60% от средствата са безплатно европейско финансиране. За Столична община средствата са в размер от над 6 млн. евро, от които половината са безплатно финансиране, а останалата част ще бъде обезпечена от общинския бюджет.

В близо 5000 семейства ще бъдат възобновени отоплителните системи. Това ще спомогне за възстановяване качеството на въздуха и ще увеличи осведомеността на жителите, които следва да трансформират навиците си в напъните да дишаме чист въздух.

Две нови стационарни станции ще мерят качеството на въздуха . По плана ще има опция екипи да проучват нормативната разпоредба за енергийни помощи, тъй че да може по едно и също време да се предложи и поддръжка за подкрепяне заплащането на по-екологични горива, уточни Фандъкова. Предстои да бъде усъвършенстван и моделът за ранно предизвестие за замърсяване.

Подмяна на отоплителните системи в столицата ще получат още 15 000 семейства по Оперативна стратегия " Околна среда ". По думите на столичния кмет в тези старания голяма роля ще играят районните кметове.

В районните администрации ще е налично заявление, с което жителите могат да заявят предпочитание да се включат в стратегиите за замяна на отоплителни системи. След това ще бъдат избрани зоните и целевите групи, с цел да се сформират спомагателни критерии в поддръжка на семействата.

Нормативната база, засягаща енергийните помощи, е най-важната за столичния кмет Йорданка Фандъкова. Тя е безапелационна, че битката със замърсяването на въздуха е обща задача и нито една институция не е може сама да усъвършенства обстановката в града.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов добави, че планът е обемист и сложен, само че нещата, които получава всяка община, са предимство в битката за непорочност на въздуха.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР