Старите лекарства, купени за лична употреба, не са опасен отпадък

...
Старите лекарства, купени за лична употреба, не са опасен отпадък
Коментари Харесай

Лекарствата ще може да се изхвърлят при другите отпадъци

Старите медикаменти, купени за персонална приложимост, не са рисков боклук и може да се изхвърлят по този начин, както битовите. Това планува редакцията на остаряла разпоредба по въпроса на здравното министерство, която се приготвя сега, заяви Би Ти Ви.

Наредбата на здравното министерство е издадена преди 18 години и в никакъв случай не е променяна. Позовава се на закони, които към този момент не съществуват, и третира всички медикаменти с изминал период на валидност като рискови боклуци.
Това опонира на еконаредба, в която ясно се споделя, че рискови са единствено цитостатичните и цитотоксичните – това главно са онколекарства, всички други са неопасни. Някои общини нямат специфичен ред за събирането на остарели медикаменти, което оставя семействата без излаз. Други, като София, Велико Търново, Варна, Бургас, имат мобилни пунктове. В Бургас да вземем за пример пунктовете са 20.
Според измененията онколекарствата ще се връщат в болничната аптека, а останалите ще се изхвърлят и събират като неопасен битов боклук. Ако общината не е основала специлен ред за него, ще важи общият – контейнерът.

" Такава процедура съществува в някои европейски страни и Съединени американски щати. Там обаче има написани инструкции към потребителите по какъв начин да става това изхвърляне за да се предотврати противоположното попадане ", разяснява Светослав Крумов от Българския фармацевтичен съюз.

Такива указания ще се разработят и у нас, с цел да не попадат остарели медикаменти в ръцете, да вземем за пример, на клошари.
Ако общината ви не е основала специлен ред за събирането, един от препоръките е да извадите таблетките от блистера и да ги смесите с битов боклук – като наслойка от кафе да вземем за пример, и чак тогава да ги изхвърлите в общия резервоар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР