Старите котки имат нужда от специални грижи, за да се

...
Старите котки имат нужда от специални грижи, за да се
Коментари Харесай

Как да се грижим за старата котка

Старите котки имат потребност от специфични грижи, с цел да се усещат добре и да радват стопаните си допустимо най-дълго. При задоволително положителни грижи съзрастната котка може да доживее до към 20-годишна възраст, само че в последните години от живота си ще изисква изключително внимание от стопаните си.

Старата котка прекарва съвсем целия си ден в сън. Тя избира тихите местенца в жилището, без шумотевица в близост и най-важното - с добър източник на топлота. Кухнята е едно от най-неподходящите места за развъждане на остарялата котка, добре е тя да е настанена в спалнята на стопаните.

Тъй като ставите на остарялата котка не са гъвкави, е значимо тя да може елементарно да стига до мястото си за сън, до котешката тоалетна, а също по този начин до купичките с храна и вода. През зимата е добре остарялата котка да спи наоколо до нагревател или до различен източник на топлота, а през лятото да е на място, огряно от слънцето, с цел да се топли.

Ако мястото, където спи котката, не е на пода, а на по-високо, е добре да осигурите нещо като стълбичка, по която котката елементарно да стига до леглото си. Не карайте котката да се пробва да скача от пода на перваза на прозореца, както го е правила на млади години, защото може да падне и да се нарани.

Добре е да ограничите достъпа на котката до всички пространства в жилището и да ограничите пребиваването й единствено с една или две стаи. Ако котката ви страда от артрит, сложете няколко котешки тоалетни, с цел да осигурите добра хигиена в дома си.

Старите котки, които имат проблеми с отделителната система, доста страдат от това и изпитват позор, в случай че без да желаят, си свършат работата отвън котешката тоалетна. Затова са нужни няколко котешки тоалетни, които ще спестят на любимката ви терзанията.

 Как да се грижим за остарялата котка

Когато е будна, котката ще има потребност от доста внимание и глезене, тъй като се усеща незащитена и самотна. Тя ще се пробва да лежи непрекъснато в скута ви, когато е будна, тъй като по този начин ще се усеща по-сигурна. Не гонете котката от скута си и я галете нежно - това ще й помогне да се усеща по-добре.

Не изолирайте изцяло остарялата котка от живота на фамилията си - за нея е значимо да се усеща част от вас. Ако тя се е разхождала на мотив в младите си години, можете да й сложите нагръдник и мотив, с цел да не я изгубите, само че да я гушнете и да я носите, с цел да се радва на хубавото време на открито.

През нощта е допустимо старата котка да мяука мощно, тъй като се усеща изплашена. В подобен случай е добре да я вземете в леглото си и да я гушнете, с цел да не се усеща самотна и беззащитна. Не е добра концепция да взимате нова котка, защото остарялата ви фаворитка ще се почувства доста зле от обстоятелството, че ще бъде подценявана.

Вижте още: Хранене на стара котка

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР