Старите къщи 5 пъти по-евтини от новите. Плащат 30-40 хил.

...
Старите къщи 5 пъти по-евтини от новите. Плащат 30-40 хил.
Коментари Харесай

Старите къщи 5 пъти по-евтини от новите


Старите къщи 5 пъти по-евтини от новите. Плащат 30-40 хиляди евро, а по-късно вършат главен ремонт. Бягат на село от шума и напрежението в огромния град, значими са водата и интернетът.
Има доста огромна разлика
сред цените на остарялото и новото строителство при селските къщи, споделят брокери на парцели. Например съвсем годна за обитаване къща в обещано село може да бъде купена за 30-40 хиляди евро, а цената на нова къща в същото обитаемо място е 200 хиляди евро. Това е разлика в цените от над пет пъти.
Затова доминират покупко-продажбите
със остарели къщи, на които новите притежатели вършат главен ремонт, с цел да придобият актуален тип и да оферират повече улеснения. Но има интерес и към новите къщи. Такива парцели купуват хора с по-големи финансови благоприятни условия, които не желаят да се занимават с майстори. При покупка на неотдавна ремонтирана или нова къща човек елементарно може да види в какво положение е и бързо да се нанесе в нея.
При покупката на остаряла къща
постоянно е мъчно да бъде преценено какъв ремонт е нужен – какъв брой време ще отнеме, какви ще бъдат нужните разноски и какъв ще бъде крайният резултат. Ако човек желае по-добре да се ориентира какви ще бъдат спомагателните разноски за ремонт, е добре още при покупката на остаряла къща да се посъветва с специалист. Това може да бъде занаятчия, който се наема да извърши главните поправки действия, или компания,
която предлага цялостни решения.
Селски парцели купуват както хора, които желаят да имат място, на което да вървят през почивните дни, по този начин и фамилии, които вземат решение да избягат от шума и напрежението в огромния град. Тази наклонност се ускори по време на пандемията, а ползата съм селските къщи не отслабва и до през днешния ден. Това докара до доста повишаване
на цените на селските парцели.
Много хора купуват остаряла къща, с цел да употребяват разрешителното за градеж. По-бързо се вземат позволения за реконструкции, надстрояване и продължение. Ако основите, стените и покривът на остаряла къща са в положително положение, със относително малко средства може да бъде превърната в актуален дом.
Най-голямо търсене има към къщи
в села на разстояние от 20-50 километра от огромен град. При покупката на подобен парцел хората си обезпечават успокоение и чист въздух, а наред с това остават покрай удобствата на огромния град. При покупката на селска къща е добре да бъдат проучени токът, водата и интернетът в обитаемото място. Тоест дали има чести спирания на тока, дали през някои интервали от годината има режим на водата и дали има достъп до бърз интернет. Най-често хората държат до къщата да има прекрасен път.
А съществуването на магазин наоколо е преимущество.
От селата край Варна огромен интерес има към парцелите в Аврен, Долище и Звездица. Селски парцели покрай Варна купуват най-вече българи, само че от време на време къщи купуват и чужденци, които търсят хубава природа със относително ниски разноски за прехрана на живота. Селски къщи купуват младежи, които желаят да са по-близо до природата, както и хора в по-напреднала възраст, които към този момент не работят интензивно и могат да си разрешат да отделят повече време за зеленчуци и овошки на двора.
Банки финансират 72% от цената на парцела
Купувачите на парцели във Варна взимат ипотечни заеми, с които финансират приблизително 72% от цената на договорката, демонстрират данни на една от огромните банки в страната. Преди време купувачите взимаха заеми, с които да финансират по-голяма част от цената на парцела. Сега обаче избират да употребяват повече лични средства и със заем да покрият останалата част от цената.

Въпреки че хората вземат участие с по-голям дял на личните средства, размерът на ипотечните заеми нараства поради повишаването на парцелите. Близо 90% от ипотечните заеми в морската столица са за покупка на приключени жилища, демонстрират данни на банката.

Лихвите по жилищните заеми в България остават по-ниски в сравнение с в страните от еврозоната. Сред аргументите за това е, че лихвите по заемите зависят от лихвите, които банките заплащат по депозитите, а те са извънредно ниски.

Високата инфлация продължава да е тласък за пазара на парцели. Докато инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите, хората ще търсят опция да спасят парите си от амортизация и ще влагат в жилищни парцели, разясняват брокери. Недвижимите парцели са актив, който предлага доста добра рентабилност при най-малък риск. Именно по тази причина са желани за инвестиция от доста българи.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР