Стара Загора. Старозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и

...
Стара Загора. Старозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и
Коментари Харесай

Стара Загора: Медалистът от математически олимпиади Теодор Танков и бадминтонистката Мария Делчева от града са номинирани за годишните награди „Успелите деца на България“

Стара Загора. Старозагорският медалист от математически олимпиади Теодор Танков и бадминтонистката Мария Делчева са номинирани за юбилейните X годишни награди „ Успелите деца на България “ на фондация „ Димитър Бербатов “, която отличава най-хубавите възпитаници от I до XII клас през 2017 година в областта на изкуствата, науките и спорта. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „ Гео Милев ” Теодор Танков, който сега е осмокласник в Американския лицей в София, е номиниран за достижения в областта на науката от координатора на българското присъединяване в интернационалните математически олимпиади Любомир Любенов.
Той е притежател на Златна купа и купа " Шампион “ - най-високото отличие от Откритата Азиатска интернационална математическа олимпиада 2017, в която участваха над 12 000 възпитаници от 18 страни. Теодор е вторият българин, печелил тази купа досега. Той съумява да реши 29 от 30 задания, което е най-хубавият постиган резултат. Това достижение го извежда на върха в интернационалната ранглиста, изпреварвайки състезателите от обичайно мощни страни като Китай, Хонг Конг, Малайзия. Шампионската купа на Теодор е най-високото достижение на български възпитаник на интернационалните надпревари по математика през 2017 година
Най-успешният играч на България в това съревнование, измежду общо 19 български възпитаници, стигнали до финала на влиятелния конгрес след квалификационните надпревари SASMO и " Математика без граници ", е притежател и на оценката " Международна звезда ", което получава най-хубавият играч на дадена страна участник.
През 2017 година Теодор печели и Втора премия (Silver Award, поделена) от Международната Сингапурска и Азиатска ученическа математическа олимпиада (SASMO), Трета премия (Bronze Award, поделена) от Сингапурската интернационална математическа олимпиада на предизвикването (SIMOC), Трето място (единствено) от ХХХII Общонационален конкурс на сп. " Математика ". Неговите участия в интернационалните олимпиади по математика, както и на други старозагорски медалисти, станаха вероятни с помощта на поддръжката на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.
Номинирана за „ Клуб 2017 “ е и Мария Делчева, възпитаничка на именитата старозагорска школа в този спорт и „ Най-перспективен играч “ на Стара Загора за 2017-та, годината, в която той бе притежател на наградата „ Европейски град на спорта “.
Седемнайсетгодишната състезателка по бадминтон Мария Делчева е ученичка от София, само че преди 4 години избира за собствен треньор известния старозагорски бадминтонист Слънчезар Цанков, който прави оценка нейния капацитет. Мария съумя да приключи най-успешната в спортната си кариера 2017 година като № 1 в Европейската класация и № 5 в Световната класация за девойки до 19 година Тя съумя да завоюва 12 първи, 4 втори и 3 трети места, има и доста други призови класирания от редица интернационалните надпревари. С безапелационните си представяния тя има доста огромни шансове да вземе квота за младежките олимпийски игри в Аржентина. Квотите са 26 - от международната класация за девойки, където в този момент Мария е 5-а, а края на квалификационния цикъл е април 2018 година Целта на състезателката е призово класиране на самата Олимпиада.
Включена е и в националния тим за дами за идното Европейско отборно състезание.
Всеки, който желае, може да поддържа Мария Делчева в интернет на адрес: http://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/1188
и Теодор Танков - http://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/1906
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР