Стара Загора. Продължават проявите, посветени на 140-ата годишнина от боевете

...
Стара Загора. Продължават проявите, посветени на 140-ата годишнина от боевете
Коментари Харесай

Стара Загора: Продължават проявите, посветени на 140-ата годишнина от боевете за града

Стара Загора. Продължават деянията, отдадени на 140-ата годишнина от боевете за Стара Загора. Това оповестиха от от пресцентъра на Община Стара Загора. На 25 юли 2017 година от 18:00 ч. в зала №33 на РИМ – Стара Загора ще бъде показано новото издание на книгата на запасния полковник Стефан Кисов „ Българското опълчение в Освободителната Руско-турска война ”. Книгата е преиздадена от Фондация „ Балкански културен конгрес ” с ръководител инж. Любозар Фратев.
Книгата е издадена за първи път през 1897 година, преиздадена е пет години по-късно, през 1902 година, а сегашното, трето издание на книгата, се появява 140 години след славните боеве при Стара Загора и Шипка.
Голямата й полезност е, че е писана от непосреден участник в събитията от началото до края на Освободителната война. Това е книга – монумент на една военна година, донесла Освобождението ни.
Регионален исторически музей - Стара Загора, Художествена изложба Стара Загора, Национално сдружение „ Традиция ” – клон Стара Загора уреждат веществено-документална галерия „ Знамето на свободата ”, отдадена на 140-годишнината от боевете за Стара Загора (19/31 юли 1877 г.). Тя ще бъде открита на 27 юли 2017 година в 18:00 ч., на IV-то експозиционно равнище в Регионалния исторически музей – Стара Загора.
Ще бъдат експонирани ордени, медали, значки, плакети, хладно и огнестрелно оръжие, фотографии и художествени произведения, документи и движимости – паметни знаци от Освободителната война.
На 19/31 юли 1877 година край Стара Загора се състои първият огромен конфликт сред двете воюващи армии по време на Руско-турската война (1877-78 г.), изходът от който значително предопределя последвалото развиване на военните дейности. Нещо повече – в оня задушлив летен ден, към 3500 българи в състава на Българското опълчение, с пълководец военачалник Николай Столетов, за пръв път влизат в пердах за освобождението на родината си.
В боевете за отбраната на Стара Загора, Българското опълчение получава своето бойно кръщение, а Самарското знаме, обагрено с кръвта на героите, се трансформира в знак на свободата.
Идеята на изложбата, финансирана от Община Стара Загора, е да покаже безсмъртието на подвига и силата на волята, да подсети за героизма и трагизма на събитията, които съпътстват политическото възкресение на България.
Изложбата ще бъде съпроводена от реплики на опълченски униформи, експонирани в интерактивен ъгъл „ Битката за Стара Загора – бойното кръщение на българското опълчение ”.

На 28 юли 2017 година в РИМ – Стара Загора ще бъде изнесена тематична сказка за деца „ Из живота на един опълченец ”, съпроводена от проява на оръжие от Руско-турската война (1877-1878 г.). Участието в беседата е гратис. Начални часове: 11:00 ч. и 16:00 ч.
Проявите са част от програмата на Община Стара Загора за отбелязване на 140-та годишнина от боевете за отбраната на града по време на Руско-турската освободителна война.
Кулминацията на тържествата е на 30 и 31 юли. На 30 юли от 18,30 ч. на площада пред постройката на общината стартира концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “. На същото място в 20.00 ч. е началото на тържествената заря-проверка, а час по-късно на Античния конгрес „ Августа Траяна “ стартира церемониален концерт на Държавна опера Стара Загора.
На идващия ден, 31 юли, от 21.00 ч. на Мемориалния комплекс „ Бранителите на Стара Загора “ ще се състои светлинно-звуковият театър „ Молитва за Стара Загора “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР