Стара Загора. Първото издание на книгата С български дух и

...
Стара Загора. Първото издание на книгата С български дух и
Коментари Харесай

Стара Загора: В града беше представена книгата „С български дух и европейска мисъл“

Стара Загора. Първото издание на книгата „ С български дух и европейска мисъл “ беше показано в Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Тя е издадена със съдействието на Община Стара Загора, Държавен списък Стара Загора и Художествената изложба.
„ В това първо по рода си издание са включени тези старозагорци, които в интервала от втората половина на XIX до 40-те години на ХХ век учат отвън рамките на България и се връщат да работят в Стара Загора. Някои остават тук до гибелта си, други - по няколко години, трети са родени в други обитаеми места, само че виталният им път е надълбоко обвързван с града. Те са админи, политически дейци, юристи, лекари, учители, военни, икономически дейци, архитекти, учени, художници, поети, музиканти и най-много родолюбци, оставили трайни следи в историята на Стара Загора “, описа шефът на музея Петър Калчев. В книгата са включени разкази за 130 старозагорци, сред които и 6 дами - четири лекарки, учителка и оперна певица.
„ Благодаря на Община Стара Загора, на Живко Тодоров и Иванка Сотирова, които помогнаха доста тази книга да стигне до своите читатели. Благодаря на всички взели участие в основаването й. Надявам се, че дружно с тях ще работим по нови планове “, сподели още Петър Калчев. Той заяви, че Музеят ще подари по една книга на всички учебни библиотеки в Общината.
„ Надяваме се да получим сведения и снимков материал, и за други старозагорци, дали своя значителен принос за развиването на града и страната “, показа Калчев.
Зам.-кметът Иванка Сотирова описа, че концепцията за книгата е на сътрудниците й от Общината, само че основаването и отпечатването е дело на Регионалния исторически музей. По думите й би било добре, в случай че има следващи издания за други старозагорци приключили освен в Европа, живели освен в Стара Загора. Това издание е първо и ще се надгражда. Сотирова прикани родствениците на такива хора да донесат материали за тях за идващото издание. Тя похвали концепцията да бъде дарена книгата на учебните библиотеки. „ Сигурна съм, че са малко хората, които си дават сметка за героите, на които са отдадени улици в нашия град. Много е значимо това издание да е налично за доста хора, тъй като родовата памет би трябвало да бъде съхранена “, изясни Сотирова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР