Стара Загора. На 16 октомври 2019 г. от 18.00 часа

...
Стара Загора. На 16 октомври 2019 г. от 18.00 часа
Коментари Харесай

Изложба на 40 творби на Васил Маринов се открива в Стара Загора

Стара Загора. На 16 октомври 2019 година от 18.00 часа в западната зала на Художествена изложба Стара Загора ще бъде показана изложбата „ Васил Маринов 1879-1943 “. Тя е отдадена на 140 годишнината от рождението на художника. В експозицията са включени 40 негови живописни платна и рисунки от разнообразни интервали. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора .
Със своето творчество и организационни умения Васил Маринов е съществена фигура в художествения живот на Стара Загора през първите четири десетилетия на 20-ти век. Той е обединителният център на съвсем всички действия, свързани с изобразителното изкуство. Заедно с Антон Митов, Георги Евстатиев и Атанас Михов поставят началото на бъдещата градска картинна изложба. Под негово въздействие стартират креативния си път редица от бъдещите известни художници от района. И в случай че за креативната интензивност на града по това време се приказва и написа доста, то в основата е Васил Маринов. За разлика от редица свои съвременници и сътрудници, които са родени в Стара Загора и търсят самопризнание в столицата, той остава тук и е главен уредник на всички прояви. Творчеството му е богато и органично обвързвано с деянията на Дружеството на южнобългарските художници. Ранните му творби са отдадени на сюжети от войните, а тези след 1917 година - на битовия род и пейзажа.
В креативната биография на Васил Маринов има десетки участия в групови изложения в Стара Загора, Пловдив, София и така нататък Организирал е седем независими експозиции. През пролетта на 1943 година подрежда най-представителната си лична галерия в София. Няколко месеца по-късно, бягайки от бомбардировките на столицата, отпътува за Пирдоп, където на 2 август ненадейно умира.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР