Стара Загора. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Стара

...
Стара Загора. Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в Стара
Коментари Харесай

Стара Загора: Архитект Фикрие Булунмаз, възстановила желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул, идва в града

Стара Загора. Камарата на инженерите в капиталовото планиране в Стара Загора, със съдействието на Община Стара Загора и Камарата на архитектите Стара Загора, провежда среща с арх. Фикрие Булунмаз от Истанбул, Турция. Това оповестиха от пресцентъра на Общината .
В продължение на към 7 години проектант Булунмаз управлява реставрацията и ремонта на желязната черква „ Свети Стефан ” в Истанбул. Като основен реставратор тя има най-голяма заслуга за възраждането за нов живот на храма-най-ценната българска реликва в Истанбул. Участвала е и в реставрацията на църквата „ Света София “, както и на Джумая джамия в Пловдив.
Родена е през 1960 година в Карабюк Ефлани, само че целият и живот минава в Истанбул. През 1982 година приключва Технически университет и пази магистратура. Има издадена авторска книга с разкази, взе участие в общи изложения с щерка си и сина си.
По думите и „ Свети Стефан “ е най-красивата черква на света. Тя няма аналог, защото стоманените църкви са били две, само че е непокътната единствено българската.
Сега арх. Булунмаз взе участие в семинари с експерти и студенти в Истанбул и в чужбина, на които споделя за работата по реставрацията на „ Свети Стефан “. Пише и книга, в която ще опише за процеса по възобновяване на неповторимата българска черква.
На 12 февруари т. година Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов връчи почетен плакет на Народното събрание на арх. Фикрие Булунмаз.
Срещата с арх. Булунмаз ще се организира на 17 май от 14.00 часа в зала „ П.Р. Славейков “ на Община Стара Загора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР