Стара Загора. Две нови пътни връзки на п.в. Плодовитово“ спестяват

...
Стара Загора. Две нови пътни връзки на п.в. Плодовитово“ спестяват
Коментари Харесай

МРРБ: Пуснато е движението по двете нови връзки на п.в. „Плодовитово“, който свързва магистралите „Тракия“ и „Марица“

Стара Загора. Две нови пътни връзки на п.в. „ Плодовитово “ икономисват на пътуващите 40 км и най-малко 30 минути, нужни до момента за придвижваме сред автомагистралите „ Марица “ и „ Тракия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Те обезпечават безвредни леви завои, което е доста значимо за пътната сигурност. Пътният възел свързва двете автомагистрали и повече от 6 общини, дава бърз и елементарен достъп и улеснява извънредно доста пътуващите по направленията. Това стана ясно през днешния ден при стартирането на придвижването по новоизградените пътни връзки на оборудването.
„ Мисля, че ще са удовлетворени и зеленчукопроизводителите. Свързваме ги със зеленчукова борса “, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно с ръководителя на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов, направи оглед на към този момент напълно построения пътен възел вид „ детелина “. " Планира се такива отбивки за образуване на борси да има също и по автомагистралите „ Струма “ и „ Марица “, с цел да може производителите да оферират своята стока на тях и да не са пострадали от построяването на автомагистралите ", заяви той.
" Само за 45 дни изградихме една извънредно скъпа и значима облага, която свързва автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “, само че и редица общини в областите Пловдив и Стара Загора ", съобщи районният министър. Той акцентира, че планът е бил дълго чакан, както от локалните жителите, по този начин и от централните и локални управляващи.
Николай Нанков подсети, че поради обжалвания на оценката за влияние върху околната среда планът се е забавил с повече от две години. „ Ето за какво се вършат законови промени да има право единствено на едноинстанционно обжалване, с цел да не се губи ненужно време за реализация на по този начин нужни уреди. Имахме сложни процедури по отчуждаване. Получихме подпомагане от общините, с цел да издирим 24-мата наследници на парцел, част от които в Германия ", заяви той.
Министър Нанков даде добра оценка за осъществените строителни действия и благодари за работата на компанията строител и компанията по контрол за прецизния надзор. „ Благодарение на положителната работа завършихме бързо пътния възел, чието строителство стартира през месец май “, означи още той. По думите му с инвестиция от 1.070 млн. лева е основан доста необходим план, изгодите от който ще се оценят от всички.
С построяването на двете пътни връзки на съществуващия п. в. „ Плодовитово “ в посоките Бургас – Оризово (Плодовитово) и Плодовитово (Оризово) - София започва се обезпечава връзката на транспортните потоци, движещи се по Автомагистрала „ Тракия “ и Автомагистрала „ Марица “ от Бургас, Свиленград и София и общините Първомай, Чирпан и Братя Даскалови, както и връзката с път II-66 Плодовитово - Чирпан - Стара Загора.
На обекта са положени общо 1749 т асфалтови смеси и 100 куб. м бетон. За повишение сигурността на придвижване са инсталирани 1412 м мантинели.
Изпълнител на строителните действия е „ ПСТ ГРУП “ ЕАД. Стойността на контракта за строителство е 1 071 470.72 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол e извършeн от „ РУТЕКС “ ООД, а цената на техния контракта е 24 266.40 лева с Данък добавена стойност. Проектант е „ ПЪТПРОЕКТ “ ЕООД.
Няколко са вижданията за облекчение на трафика, разяснява министър Нанков пред медии. " На първо място с въвеждането на тол таксите ще има пренасочване на част от тежките транспорти към железопътния превоз, което ще облекчи най-натоварените пътища. Освен количеството запас, което ще генерираме от тол таксата и ремонтите, построяването на нови прави и пътни възли, задачата ни е да наблегнем и на качеството на строителство и рехабилитация, с цел да имаме устойчива и добра инфраструктура ", акцентира той. " Ще сме безкомпромисни към гаранционните периоди, които залагаме по договорите, с цел да може, в случай че има недобросъвестно осъществяване, то да е за сметка на изпълнителя ", добави министърът.
Още през 2016 година има превишаване на товаропотока по Автомагистрала „ Тракия “, когато е регистрирано прекосяване на 32 - 33 хиляди автомобила на денонощие по автомагистралата в посока Бургас, обърна внимание районният министър. " Сега отчитаме над 20% растеж или над 40 хиляди автомобила в петък, заяви той. Тенденцията е трафикът да нараства всяка година. Затова би трябвало да сме в крайник и да изпреварим тези трендове. Ще разтеглим автомагистралата сред София и Пловдив, където е допустимо, като се изключи тунел „ Траянови врата “ и мостови уреди. През тази година, съгласно финансовия запас, би трябвало да приключим с разбора и оценката на сервитутите за създаване на още по 1 лента в двете направления на магистралния сектор, а през 2018 година ще стартираме проектирането ", осведоми Нанков.
По думите му 6 млн. лева са средствата, нужни за преасфалтиране на дейната лента на Автомагистрала „ Тракия “ в посока Стара Загора. Подготвя се разпореждане на Министерски съвет за обезпечаване на ресурса и след одобряването му, работата по трасето ще стартира през септември, след края на дейния летен сезон, тъй че да завърши до края на годината.
Пред медиите министър Нанков разгласи и че следва сключване на контракт и старт на действителното осъществяване на уширението на пътя Пловдив – Асеновград за обезпечаване на сигурност на пътуващите по направлението. Финансираният от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ план ще се извършва при поетапно затваряне на сектори и с нужната организация на придвижване и по тази причина районният министър прикани за самообладание. Предвижда се да има ново кръгово кръстовище на околовръстния път и входа на Пловдив, с цел да се улесни трафикът към Смолянска област.
Инж. Дончо Атанасов осведоми, че в границите на месец се чака да започват два плана за рехабилитация на пътя Стара Загора – Раднево, който ще се финансира също по оперативната стратегия.
Министър Нанков заяви, че в случай че няма обжалване на публичните поръчки, през 2018 година може да стартира ремонта на пътя Загражден – Белица и да завърши до края на годината.
В отговор на въпрос той сподели, че според методическите инструкции за осъществяване на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания като период за банкет на документи за присъединяване в нея са избрани 2015 и 2016 година. Не беше нужно да адресирам писмо на кметовете, с цел да им припомня за това, акцентира Нанков.
Министърът обърна внимание, че към този момент са регистрирани над 6000 сдружения на притежатели. Сключени са 2022 контракта, които би трябвало да бъдат изпълнени в границите на тази и идната година. 500 здания са към този момент напълно приключени и въведени в употреба. Около 600 обекта са в развой на осъществяване и следва да бъдат приключени. Около 900 здания остава да бъдат актуализирани през тази и през 2018 година
" Има работна група, която търси най-оптималните решения по какъв начин да се продължат дейностите по възстановяване на енергийната успеваемост на жилищните здания. Обсъждат се разнообразни разновидности. Решение ще има в границите на годината, като първо би трябвало да бъде взето на експертно равнище, след което и на политическо ", уточни Нанков.
Според министъра сигналите за проблеми по програмата са на стадий саниране, защото не постоянно има добросъвестни реализатори. Той акцентира, че типовите контракти за осъществяване на действия по нея са доста рестриктивни и плануват действия, довели до увреждане на благосъстоятелност, да бъдат за сметка на изпълнителите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР