Стара Загора да е най-зеленият град в България, тази кауза

...
Стара Загора да е най-зеленият град в България, тази кауза
Коментари Харесай

С 10 хил. дъбови фиданки по-зелена става Стара Загора през ноември

Стара Загора да е най-зеленият град в България, тази идея стои зад обединените старания на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, шефа на Регионалната дирекция на горите инж. Петър Заяков, шефа на Държавно горско стопанство - Стара Загора Иван Чергеланов и шефа на Спасителния център за диви животни "Зелени балкани " в Стара Загора Ивайло Клисуров. Четиримата оповестиха самодейността на взаимна конференция през днешния ден.

"Решихме, че е належащо да даде всеки своето за тази концепция - по този начин всяка година ще залесяваме по 10 хиляди фиданки, с цел да си отгледаме дружно гора в покрайнините на нашия град ", показа Живко Тодоров. "Ако всеки човек може да залеси по към 20 дръвчета, то това значи, че имаме потребност от към 500 доброволци, които да поддържат идеята и да дойдат на 9 ноември, в региона на "Магарешка поляна " по пътя за кв. "Дъбрава ".

"През есента е най-подходящото време за залесяване. Ако всяка година прибавяме по 10 хиляди броя дървета, или повече, то след 10 години ще имаме в действителност огромна нова гора ", сподели още Тодоров. Той благодари на инж. Заяков за безвзмездното обезпечаване на фиданките и неспирните старания да поддържат зеления фонд на общината.

Целият горски бранш напълно поддържа самодейността за основаване на дъбова гора на мястото на голия терен от 157 дка. Този терен е горял през 2007 година, и възстановяван през годините, само че все пак измъчен годишно от пожари. Точно това е образец какъв брой мъчно е да създадем гора, посочи инж. Заяков. Той изясни, че в региона има и други подобаващи терени, към 365 дка, които чакат залесяване по разнообразни стратегии.

"Чудесно е, че тук работим в синхрон и с концепция да има повече широколистни гори в региона. Ще участваме с доброволци и подпомагане ", сподели и Ивайло Клисуров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР