Стара Загора. Близо 2000 ученици и студенти се включиха в

...
Стара Загора. Близо 2000 ученици и студенти се включиха в
Коментари Харесай

Стара Загора: Близо 2000 ученици и студенти се включиха в празничното шествие в града по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Стара Загора. Близо 2000 възпитаници и студенти се включиха в празничното шествие във връзка 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност в Стара Загора. Трите лъча се събраха на актуализирания площад пред Общината, където се организира церемонията. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . На тържественото честване участваха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова, общински съветници, представители на публични организации. Да споделят празника тук бяха Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и депутати, регионалният шеф Гергана Микова и заместниците ѝ Петя Чакърова, и Димитър Драчев. Просветни и културни дейци, както и доста жители също пристигнаха на площада.
Начало на честването дадоха мажоретките от Центъра за поддръжка за личностно развиване с танцови осъществявания.
Точно в 10.00 часа на площада прозвуча Химна на Стара Загора. Последва и хорово осъществяване на обичания за всички българи „ Върви, народе възродени “. Към небето полетяха балони с буквите от българската писменост.
Прозвуча емблематичното стихотворение „ Аз съм българче “ изпълнено от второкласничката Искра Кирчева. Стихове за България прочетоха и възпитаници от Второ главно учебно заведение.
Под звуците на Националния химн бяха издигнати знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз.
Водещият Ивелин Керанов въодушеви публиката със стихове за българския дух и делото на братята Кирил и Методий.
„ 24 май е денят на славянската книжовност, на българското обучение и просвета. Поздравявам всички учители и будители, които вършат допустимо образованието на българските деца. Бъдете здрави, обичаме Ви, разчитаме на Вас “, сподели в приветствието си кметът Живко Тодоров.
Празничен водосвет-молебен отслужи Старозагорският митрополит Киприан, дружно със свещеници. „ Призивът на Св. Паисий за българщина е в действителност молба да не забравяме вековното дърво на българската святост, чиито корени са засети с скъпите писания на Св. св. Кирил и Методий. Да бъдем същински техни почитатели, носещи в сърцата си делото им и пазещи жива душата на прелестното ни слово! Сега и постоянно ", прикани в словото си митрополит Киприан.
В най-духовния ден бяха връчени премиите „ Стара Загора “ и „ Млада Загора “ за достижения в науката, изкуството и културата.
Индивидуалната премия „ Млада Загора “ за достижения в науката и образованието бе връчена на Силивя Петкова, дванадесетокласничка от ГПЧЕ „ Ромен Ролан “, лауреат на Националната олимпиада по френски език, представител на Стара Загора в годишната среща на клуба на Страсбург. Второкласничката Фабияна Костадинова също получи премията „ Млада Загора “ за присъединяване в шампионатите на Европейския съюз и златен орден на държавно състезание по шахмат.
Колективната премия „ Млада Загора “ за просвета и обучение бе присъдена на учебен тим от ПГСАГ „ Лубор Байер “ за първо място в националното съревнование „ Най-добър млад строител “.
Кларинетистът Мария Божидаров от музикалното учебно заведение „ Христина Морфова “ бе отличен с премията „ Млада Загора “ за триумфи в културата и изкуството. Младият гений дебютира като солист на Кралската филхармония в Лондон и е признат с цялостна стипендия в Лондонската консерватория „ Синиър Гилдхол “. Колективната премия отиде при Ученическия учебен спектакъл при СУ „ Максим Горки “ за завоювана втора премия на Национален конкурс за спектакъл на испански език.
Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов получи премията Стара Загора “ за достижения в културата и изкуството. Той бе отличен за значителен принос в развиването и възхода на Държавна опера Стара Загора и като основател на новаторски и изобретателни планове в региона на актуалните музикално-сценични изкуства.
Колективната премия бе връчена на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ за високи художествено-творчески достижения и авторитетно наличие в национални фолклорни театрални планове и конгреси. Ръководителят му Христо Иванов получи през днешния ден и най-високата премия на Съюза на музикалните и танцови дейци – кристално огърлие.
Колективната премия за просвета и обучение отиде при Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет за завоювано първо място в професионално направление „ Ветеринарна медицина “ в рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. Със същата премия бе отличен и колективът на ГПЧЕ „ Ромен Ролан “ за професионални триумфи и изключителни достижения на учениците им.
За високи достижения с самостоятелната премия „ Стара Загора “ бе отличена Йорданка Мирчева, старши преподавател по български език и литература в Шесто главно учебно заведение „ Свети Никола “.
Всички наградени благодариха на Община Стара Загора за поддръжката.
Поздравления към отличените сервираха Гергана Тончева от Вокална група „ Розов свят “ с осъществяването на песента „ Учителко, обичана “, квартет „ Траяна “, вокална група „ Усмивки “, Лора Герджикова от НЧ " Георги Бакалов - 1933 " с песента „ Остани “, Детския фолклорен отбор „ Загорче “.
Празникът приключи с концерт на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и кръшно българско хоро на площада, в което се включиха и доста жители.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР