Стара Загора. 70-ти юбилеен конгрес на Българския есперантски съюз се

...
Стара Загора. 70-ти юбилеен конгрес на Българския есперантски съюз се
Коментари Харесай

Стара Загора: 70-ти юбилеен конгрес на Българския есперантски съюз се провежда в града

Стара Загора. 70-ти юбилеен конгрес на Българския есперантски съюз се организира в Стара Загора в залата на Народно читалище „ Св. Климент Охридски- 1858 ”. По време на конгреса ще се празнуват и 50 години от основаването на Есперантското сдружение в Стара Загора. Това оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . „ Искрено се веселя, че сте избрали Стара Загора за провеждането на Вашия конгрес. Горд съм, че сдружението на есперантистите в нашия град също има дългогодишна история и ще празнува 50 години от основаването си. Старозагорци постоянно са били в крайник с времето и са откликвали на всяко прогресивно начало в живота на хората ”, се споделя в обръщението на Живко Тодоров към участниците във форума.
Той бе открит от зам.-кмета Иванка Сотирова, която пожела ползотворна работа на есперантистите, които изповядват концепцията за интернационален език, който да сплотява хората по света.
Община Стара Загора бе наградена с плакет с лика на създателя на Есперанто Людвик Заменхов за ползотворното съдействие с Българския есперантски съюз.
Международният език Есперанто се ражда преди повече от 130 години като резултат от вярата на хората по света за по-голяма обществена правдивост. Той е основан като интернационален език, с цел да се вземат решение и избегнат интернационалните спорове и войни, с цел да има мир в света и интернационално благоденствие.
Езикът освен обогатява духовно страната ни, само че и показва нейните триумфи в Европа и по света. На есперанто са преведени доста от шедьоврите на българската литература като романът „ Под игото ” на Иван Вазов, поезията на Христо Ботев, поемата „ Септември ” на Гео Милев, както и творби на модерни създатели. Книги като „ Фашизмът ” на Желю Желев и „ Апостолът на свободата ” на Мерсия Макдермот също са издадени на есперанто.
Ненапразно дефинират есперанто като език на мира и другарството. Още неговият основател Людвик Заменхов е желал посредством този безпристрастен език да се срутен стените сред народите и по този начин да се сближат хората, че всеки да види у другия само човек и брат. И до момента есперанто сплотява хората от разнообразни народи, улеснява общуването сред тях и служи на демократичните желания на актуалното общество.
Участниците в Конгреса бяха поздравени и с „ Концерт на есперантски “ с присъединяване на художествени колективи при НЧ „ Св. Климент Охридски -1858 “.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР