Стара планина - изящна, мощна и величествена, поле на сражения

...
Стара планина - изящна, мощна и величествена, поле на сражения
Коментари Харесай

Урок по география: Знаете ли другото име на Стара планина?

Стара планина - изящна, мощна и величествена, поле на сражения за независимост и правдивост, обичано място за отдих и туризъм, делител, който дели Северна и Южна България. Тя се загатва в историята още през 16-ти век за първи път. В античността е наричана Хемос или Хемус.

По време на вековете, другото й име се резервира, а даже е и известно до през днешния ден. По-голямата част от тази планина се простира в България, а дребна част от нея – в Сърбия.

В България се намира и първенецът измежду върховете й – връх Ботев, висок 2375 метра. Величествеността, историята и значимостта на Стара планина се допълват от не малко естествени резервати и неповторими растения и животни, а също и уютни хижи в пленителни кътчета на планината - всичко това я прави обичано място за отмора и туризъм.

В сърцето на Стара планина заслужаващи внимание забележителности са - връх Шипка, връх Ботев, мъжкият манастир " Седемте престола ", учреден още през 16-ти век, те са част и от Стоте национални туристически обекти в България.

Стара планина се дели на Източна, Средна и Западна, при проходите Вратник и Златишки. В нея се намират и други значими проходи и пътни връзки кат Беклемето, Шипченския проход и Проход на Републиката.

Шипченският проход също оставя следа в историята на битката за независимост на България, където се води основна част от Руско-турската освободителна война. В памет на тези герои, чиито кости са оставени там, на връх Свети Никола има построен колосален монумент в тяхна чест.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Стара планина Северна България Южна България връх Шипка връх Ботев Стоте национални туристически обекти на България връх Свети Никола Руско-турска война Освобождение история проходи
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР