Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017

...
Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017
Коментари Харесай

Решено: Уведомяваме КАТ да ни отпише като собственик, когато си продадем колата

Стара кола, която е била продадена преди 27 декември 2017 година, само че към момента се води на наше име, към този момент може да бъде трансферирана в КАТ. Това одобриха депутатите на първо и по-късно на второ четене с ремонти в Закона за придвижване по пътищата.
В текста се показва, че прехвърлящият записано пътно транспортно средство, чиято благосъстоятелност е трансферирана преди 27 декември 2017 година, за което приобиващият я не е извършил задължението си да записва добитото транспортно средство в законоустановения период от придобиването, може в период до 31 декември 2023 година да даде в „ Пътна полиция “ при съответната регионална дирекция на Министерството на вътрешните работи копие на документ, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността на транспортното средство.
 Важно за всички водачи: От 1-ви януари влезе в действие нов закон Важно за всички водачи: От 1-ви януари влезе в действие нов закон
От началото на 2021г. тази година е в действие смяна в закона, която касае всички водачи у нас. Става въпрос за цена №4 за таксите за...
След даването на копието на документа, удостоверяващ прехвърлянето на собствеността, регистрацията на пътното транспортно средство се приключва служебно, с отбелязване в автоматизираната осведомителна система от отдел „ Пътна полиция ” при регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи. В осведомителната система се отбелязва прекратяването на регистрацията и се вписват данни за приобретателя, номер и/или дата на документа за прекачване на собствеността.
За прекратяването на регистрацията отдел „ Пътна полиция “ издава на прехвърлителя, по негово искане уверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността на пътното транспортно средство и датата на служебното преустановяване на регистрацията. Разпоредбите ще се ползват и когато собствеността на пътното транспортно средство е трансферирана на разположение, което не е български жител или договорът е подписан отвън територията на Република България.
Вносителите акцентират, че при съществуване на безсъвестен покупател, за тези случаи няма законов ред, по който продавачът да отбрани правата си, като в регистрите на моторните транспортни средства бъде отразена смяната на собствеността и се приключи регистрацията на транспортното средство. Налице били даже случаи, в които български жители са наказани за закононарушения, осъществени с пътни транспортни средства, чиито сегашни притежатели не са изпълнили задължението си да сменят регистрацията на към този момент записаното пътно транспортно средство.
Според вносителите със законовите промени се дава опция на продавачът да отбрани правата си. В пленарна зала точката мина без диспути.
 Глобите от КАТ с един фиш Глобите от КАТ с един фиш
Министерският съвет утвърди промени на Закона за придвижването по пътищата, задачата на които е по-бързо налагане и събиране на санкциите. Пред...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР