Стара и ръждясала мантинела е причина за тежкия инцидент на

...
Стара и ръждясала мантинела е причина за тежкия инцидент на
Коментари Харесай

Тежкото меле на АМ ”Тракия” - заради стара и ръждясала мантинела

Стара и ръждясала мантинела е причина за тежкия случай на Автомагистрала “Тракия ”, при който починаха петима души, а още пет бяха ранени. Сред потърпевшите има и дете на 2 години и половина, което е в тежко положение.
Според Европейския център за транспортни политики еластичната ограда, която разделя пътя, не е отговаряла на настоящия норматив.

Това излиза наяве от публично мнение от центъра, което бе публикувано във връзка тежката злополука.

Припомняме, че тя стана в следобедните часове на днешния ден в региона на Стара Загора. Шофьорът на тежкотоварен камион с турска регистрация е изгубил надзор над транспортното средство, скъсал е мантинелата и е помлял колите, движещи се в насрещното платно. Вследствие на тежкия случай са починали петима души, като измежду тях е и лидерът на ТИР-а.

Те напомнят, че според настоящия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е единствено и само на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ). В същото време еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е минал ТИР-ът е била остаряла и ръждясала и въобще не е отговаряла на настоящия норматив.

От Центъра напомнят, че наскоро под шапката на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) са били подхванати дейности за нормативна смяна в наредбите, регламентиращи точно обследването и обезопасяването на така наречен Черни токи, както и на стандартите за слагане на еластични огради (мантинели), само че в тези работни групи присъединяване вземат най-вече мощно подвластни и лобистки кръгове, които към момента дефинират политиките в областта на пътната сигурност. Ето за какво от Европейския център за транспортни политики упорстват активността по реформиране на нормативната рамка да бъде напълно в ръцете на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП).
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР