Стар дървен стан бе показан на изложба в читалище Изгрев

...
Стар дървен стан бе показан на изложба в читалище Изгрев
Коментари Харесай

Мариана от Драгоданово тъче на стар стан кукерските губери на няколко села

Стар дървен стан бе показан на галерия в читалище „ Изгрев 1928 ” в сливенското с.Драгоданово и провокира интереса на всички гости. Станът е на близо 100 години и към момента работи. На него секретарят на читалището Мариана Стоянова създава вълнените губери, които кукерите поставят на всеки празник.

 stan_2_640x480

45-годишната жена може би не е единствената в Сливенския край, която владее тези умения. Но е единствената, която постоянно практикува остарялата техника на тъкане и пази поминъка. „ Моя стара съседка, светла да й е паметта, ме научи. Цялата процедура е много дълга, като имам поради и подготовката на вълната ”, описа Мариана. Изработването на един кукерски губер нормално лишава към 20-ина дни. Имало случаи, когато от прилежащо село се помолят в последния миг и сръчната жена успявала да го създаде за по-малко от седмица, съвсем денонощен труд. „ Днес има съвременни техники и изтъкаването може да отнеме доста по-малко време. Но аз работя по достоверен метод – по този начин, както са тъкали пра-пра-бабите ни. Специално за кукерските костюми употребявам единствено жива вълна ”, изяснява майсторката. През лятната почивка, когато децата са на посетители при бабите и дядовците си, тя е решила да им провежда школа по тъкане. Надява се, че ще възпламени по остарелия поминък най-малко едно-две девойки.

На изложбата в читалището са показани разнообразни ръчно тъкани произведения, достоверни дрехи, посуда, употребена в бита, остарели оръдия на селскостопанския труд от Драгоданово. Тя е отдадена на 90-годишнината на читалището.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР