Стъпките, които ще бъдат предприети за изменение на Стратегическият план

...
Стъпките, които ще бъдат предприети за изменение на Стратегическият план
Коментари Харесай

Министър Вътев: Изменението на Стратегическия план ще е в съответствие с ППРБ

Стъпките, които ще бъдат подхванати за изменение на Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 - 2027 година (СПРЗСР ) ще са в сходство с държавната стратегия за развиването на България. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Народното събрание по време на днешния Парламентарен надзор.

В рамките на пленарното съвещание народните представители гласоподаваха решение, с което разпореждат на Министерството на земеделието и храните и Управляващия орган, в период от 2 месеца да предложат промени в Стратегическия проект, които да внесат за утвърждение в Европейска комисия.

Министър Вътев уточни, че SWOT-анализът за положението на земеделието и селските региони ще бъде обновен. Предстои да се проучват и декларираните за подкрепяне интервенции от използването на СПРЗСР 2023-2027. Той разясни, че ще бъдат взети поради постъпилите мнения и оферти на Комисията по земеделие, храни и гори за правене на обновени методики за размера на подпомагането по другите интервенции.

„ С цел по-добър надзор, предварителна защита и по-добро ръководство при оценка на селскостопанските действия и практики, ще въведем автоматизация на процесите и доразвиване на системите за мониторинг на площта, както и на системи за спомагателна идентификация и проследимост на животните ", безапелационен бе Вътев.

По думите му, след актуализация на анализите и методиките ще бъде направено предложение на Управляващ орган за изменение в сходство с условията на Регламента за Стратегическите проекти по Общата селскостопанска политика. Предстоящите промени ще бъдат обсъждани в границите на съвещанията на Комитета по наблюдаване на Програмата.

Министерство на земеделието и храните ще би трябвало да даде пред Народно събрание план за преразпределение на средствата, планувани за интервенции в проекта, който включва по-справедливо ориентиране на средства по директните заплащания за индустриалните площи, секторните интервенции, екосхемите, нововъведенията за подкрепяне на дребните и междинните аграрни стопанства, производството на плодове и зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед, което през последните години е застрашително намаляло като дял от селскостопанското ни произвеждане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР