Стъпката, която днес предприе Министерски съвет днес е обоснована. Тя

...
Стъпката, която днес предприе Министерски съвет днес е обоснована. Тя
Коментари Харесай

Кабинетът изтегли Истанбулската конвенция, променя спешно текстове за неизбежната отбрана

Стъпката, която през днешния ден предприе Министерски съвет през днешния ден е обоснована. Тя е за анулация на решението на Министерски съвет, с което е призната ратификацията на Истанбулската спогодба. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министърът на правораздаването Цецка Цачева.

Нека да изчакаме решението на Конституционния съвет, след което за мен е належащо да бъдат осъществени промени в в този момент настоящи закони по отношение на противодействието на насилието над дами, добави тя.

Бихме желали да разясняваме и друга тематика – за неизбежната самозащита. Беше ни предоставено от премиера Борисов да се премисли нуждата от прецизиране на текстовете за неизбежната защита, като се откри най-хубавия метод за отбрана на имуществото на жителите, без това да накърни други всеобщи правила и правила. Уточнихме се, че след допитване със съдии, юристи, прокурори, представители на неправителствени и цивилен организации, работна група да предложи съответните промени на член 12 от Наказателния кодекс. Считам, че е реалистично до края на месец март да имаме подготвени текстове, които да предложим на необятно публично разискване, посочи Цачева. Ще се преценя и дали има нужда от напълно нов Наказателен кодекс, като продължение на промяната в правосъдната система, добави тя.

Как тъкмо ще бъде изменени текстовете, ще стане ясно след разисквания, които ще бъдат извършени в незабавен порядък. Активността на жителите през последните дни ни сподели, че е пристигнало е време да се премислят част от наредбите на Наказателния кодекс, като се държи салдото и се прави сметка да не се отива от едната прекаленост в другата и назад, добави правосъдният министър.

Винаги, когато има подобен сходен случай, неизбежно се слага въпросът за неизбежната защита, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Всички станахме очевидци на желанието на жителите нещо да се промени. Това е работа на най-подготвените сред нас, които да уточняват текстовете. Защо да се уточняват текстовете – тъй като може би нещо се е трансформирало. Предложенията ще бъдат импортирани в Народното събрание и в случай че би трябвало, ще има промени в Наказателния кодекс, уточни вътрешният министър.

Валентин Радев изясни, че Министерство на вътрешните работи не е давало информация по случая в Пловдив, тъй като е изчакало да изтече 72-часовата мярка, наложена на доктор Димитров, както и да бъде осъществено следствие по случая и обстоятелствата да бъдат изяснени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР