Становище на съвета на ректорите на висшите училищаСъветът на ректорите

...
Становище на съвета на ректорите на висшите училищаСъветът на ректорите
Коментари Харесай

Университетите против отпадането на таксите

Становище на съвета на ректорите на висшите учебни заведения
Съветът на ректорите излезе с остра позиция против предлагането на кабинета таксите за студенти държавна поръчка да отпаднат. Общественото разискване на измененията в Закона за висшето обучение изтича до дни, по тази причина представителите на академичната общественост желаеха той да бъде преобразен, посредством намирането на доста по-добри и целенасочени решения.

Със лична, допълваща позиция по проблема излезе и Алма матер, които намерено приканиха планът да не бъде импортиран за гласоподаване, преди да стартира разискване на Стратегията за развиване на висшето обучение. От СУ показват изпълнителната власт и Народното събрание “да изоставят повърхностните популистки решения и да стартират необятно разискване ”.

Голямото безпокойство на академичната общественост е, че препоръчаният законопроект съдържа прекалено много въпроси без явен отговор. Те показват, че автономията ще бъде наранена поради ограничението на приходите и зависимостта от страната, както и че такава смяна на модела на споделено финансиране поставя завършек на ред политики, като запълването на предпочитаните професионални посоки и предпазените специалности. Именно в тях се образоват фрагменти за значими браншове, за които има по-малък интерес, в резултат на което се чака мощната отрицателна реакция на работодателските организации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР