Становище до МОН на Съюза на работодателите в системата на

...
Становище до МОН на Съюза на работодателите в системата на
Коментари Харесай

Директорите на училища против увеличаването на часовете в прогимназията

Становище до МОН на Съюза на работодателите в системата на националната култура

Директорите на учебни заведения в страната не поддържат желанието на МОН да има повече часове в 5,6,7 клас от идната образователна година. Това пишат в свое мнение до просветното министерство от Съюза на работодателите в системата на националната култура в България (СРСНПБ).

МОН направи оферти в Проект за Наредба за изменение на образователния проект, съгласно която се предлага нарастване на часовете по български, математика и география в 5.,6.,7. клас с по половин час седмично.
„ Директорите на учебните заведения бяхме мощно сюрпризирани от неочакваната смяна наложила импортираните оферти за неразбираема редакция на типовия образователен проект за 5.,6.,7. клас “, уточни ръководителят на СРСНПБ Диян Стаматов.

„ Такава редакция не може и не трябва да се прави вследствие на анонимни анкети, както даже е написано в претекстовете към импортираното предложение, а след задълбочено професионално разискване. Подобни промени имат смисъл единствено и само след промени в образователното наличие за 5.,6.,7. клас по препоръчаните образователни предмети. В противоположен случай, съгласно нас, се предлага да има самоцелно увеличение на часовете и учениците да затвърждават и договарят неща, които по този начин и не са разбрали, са неразбираеми, като се разчита на механично запаметяване “, прецизира той.

„ Аргументите ни за ЛИПСА НА ПОДКРЕПА са:

- Предложенията ще доведат до ежедневна седемчасова натовареност на учениците от 5.,6.,7. клас. Това не е здравословно, води до още по-силно физическо обездвижване и няма да бъдат реализирани никакви действителни цели;

- С възможната смяна се заплашва всекидневно живота и здравето на всички възпитаници от 5.,6.,7. клас, като те ще завършват всеки ден часовете си в учебните заведения на две смени към 19,10 часа, едвам по-късно ще се придвижват до домовете си. Учениците за които има обезпечен учебен превоз едвам след края на упоменатите часове ще бъдат извозвани до обитаемоте им места, включително и в студените и заледени зимни вечери. За нас това е една недобре премислена и рисковано рискова стъпка, която МОН би трябвало съществено да премисли.

- Предложената НЕ са финансово обезпечени. Училищата нямат наличния финансов запас с цел да подсигуряват реализирането на измененията в образователния проект. Това би довело до обществено неодобрение измежду учителските среди и борба с учебните управления, което още веднъж няма да осмисли позитивно просветителните действия.

- Според нас предлаганите повече часове НЕ значи повече познания по български език и математика, откакто не е направена никаква редакция на образователното наличие. Учениците ще затвърждават още от и без друго неразбираемото наличие, което допуска единствено възпроизвеждане, а не осмисляне и функционални познания.

- Предложенията ще доведат до спомагателен кадрови недостиг по предмети където през последните 5 години и без друго няма претенденти. В едно огромно учебно заведение ще се наложи назначение на по един експерт по български и по математика, което на национално равнище ще докара до сериозен проблем “, пишат от Съюза до МОН.

„ Господин Министър, шефовете от СРСНПБ се обръщаме към Вас, с позиция, че нищо НЕ постанова незабавния темперамент от препоръчаните промени, а Вие ще се наложи да поемете всички негативи разказани в мнението ни! Всички желаеме умни, само че най-много здрави българчета! От Вас зависи! “, приключва мнението на шефовете.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР