Станислав Бачев, историк и международен анализатор, в интервю за предаването

...
Станислав Бачев, историк и международен анализатор, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Станислав Бачев: Казусът с Близкия изток и позицията на България не трябва да се режат със сатър, а със скалпел и с хирургическа точност

Станислав Бачев, историк и интернационален анализатор, в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Г-н Бачев, наподобява ли все по-реалистична поставената цел на групировката " Хамас ", цел сложена преди повече от 35 години. Какво пропусна Израел, с цел да допусне ужаса, с който се сблъсква?

Да, преди да стартира към въпросите, първо е значимо да отбележа, че задачата на всеки разбор и всяко деяние е те да регистрират и пазят националния интерес на България, даже в случаи като сегашния, когато формалната власт не го прави. Напълно неправилно и в прорез с нашия интерес като страна и като общество беше прожектирането на израелското знаме върху постройката на Народното събрание.

Защо? Това не е ли знак за взаимност? Направихме същото и с Украйна.

Някой замислял ли се в какво състояние се слага България с сходен акт, без да се взимат под внимание всички особености и елементи, които ние с вас занапред ще обсъдим. Някой от формалната власт, която за следващ път демонстрира безспорна непросветеност, замислял ли се за връзките на България с Турция, за връзките на България с арабския свят, или с Иран? По този метод ние слагаме на риск, за повторно през последните 20 години, едно вековно доверие, което е изграждано сред България от една страна и арабите и персите от друга. По този метод ние можем да станем от Дар ал харб - " Домът на войната ", а би трябвало да сме мост. Казвам този израз, защото той не е инцидентен и всеки, който слуша с внимание би схванал. Казусът с Близкия изток и позицията на България не би трябвало " да се режат " със сатър, а със скалпел и с хирургическа акуратност.

Да, да бъде деликатно направена, да.

Именно, неприятното е, че сега българската външна политика се ръководи от касапи, а не от хирурзи, дружно с целия техен обслужващ личен състав, който се назовава специалисти и който обикаля националните медии. И едвам след сходно конкретизиране, ние би трябвало да преминем към разбора, само че постоянно той би трябвало да бъде и да регистрира ползите на България в основата, по този начин, че би трябвало доста да се внимава по какъв начин се раздава присъда и оценка.

Съгласна съм с вас, че в действителност би трябвало доста деликатно да се подходи в съответната обстановка, а и освен. Споменахте Турция, имаше значима среща на Калин Стоянов, министърът на вътрешните работи, той се срещна с турския си сътрудник Али Йерликая. “Взаимоотношенията с Турция, сподели господин Стоянов, имат стратегически темперамент ", само че дано да подходим от тук от тази среща и да поговорим за това, за което през днешния ден ви поканих, точно огромната офанзива на " Хамас " против Израел, и основните функции на съответните страни?

Първо, би трябвало да се прави разлика сред причина и мотив. Когато приказваме за тези дейности на “Хамас " и изобщо в този спор. В този случай аргументите са на първо място вътрешни. А пък мотивите за този спор са външни. Много е значимо това да се означи и да се разбере, защото доста хора бъркат разликата сред причина и мотив.

Причините са вътрешни, първо, от позиция на самото израелско общество в страната Израел, както политическата и социална разделеност през последните години, които се следят там и на изборно равнище, и на сформиране на парламент и на кабинети, по този начин също и от позиция на дейностите на Израел по отношение на всички останали прилежащи мюсюлмански страни, а и против мюсюлманското население в рамките на самия Израел. Светът на двойните стандарти към този момент завършва. Не може, когато има  неоправдано принуждение години наред, най-много против цивилни жители, то да бъде оправдавано и защитавано, а когато това принуждение се връща по същия метод, да бъде наричано тероризъм.

Насилието си е принуждение, без значение в коя посока е ориентирано то. Но когато има едно лицемерно надменност и демонстрация на разбирането за изключителност на един народ, това носи своята цена. И няма по какъв начин всяка седмица да бомбардираш Сирия или някоя друга страна и да не очакваш, че няма да предизвикаш последици напред във времето. Нали знаете онази сентенция " Каквото почукало, такова се обадило ". И тук към този момент идва онази геополитическа рамка, която в тази ситуация е мотивът аз тези събития. Именно тук е разликата в модела и провеждането на този спор.

И хубаво е, че отбелязахте и вие Турция и точно срещата на нашия вътрешен министър с неговия сътрудник. Близкият изток, като се изключи че е люлка на част от човешките цивилизации, които ние познаваме и на техните духовности, само че също по този начин и кръстопътя на комерсиалните пътища, както сред Изтока и Запада, по този начин и сред Севера и Юга. В този район като връзка попадат и Балканите, и България, по тази причина ние също отново би трябвало да сме деликатни. Този район, дружно с Мала Азия, с Балканите, със Северна Африка, те са предверието сред цяла Европа, сред Азия и Африка.

Но с изключение на икономическата пък и логистична значимост, тук е и духовно-цивилизационния разлом, който е духовна характерност на нашето сегашно световно опълчване, което виждаме. А за мен то е и част от една международна война, която сега се претърпява.



Г-н Бачев, какъв е характерът на тази война? На войната сред “Хамас " и Израел и за какво казвате, че той е духовно-цивилизационен?


След това, този темперамент на спора духовно-цивилизационен има една характерност, която е исторически наслоена. Овладяването на Близкия изток е най-важната, може би най-важната и неизбежна стъпка за всяка страна, или наддържавен индивид, които са се устремили към международна доминация или смяна в международния темп. Близкият изток, да вземем за пример, попада в така наречен " близка териториална зона на Турция ". Това е терминът, който самата Турция употребява, в този термин те включват също Кавказ и Балканите.

Когато колониална Европа си поделя османските територии, които исторически имат най-голямо държавно стъпване, там в този район, те са най-богати на запаси. Те не вземат решение Източния въпрос, когато разделят тези територии, а тъкмо противоположното, основават в турския хайлайф идея, която с укрепването на вътрешната непоклатимост се трансформира във външна теория. А сходен термин е годен и за Иран, който пък е притежател на една от най-древните международни култури и е обикновено, участвайки в смяната на международния ред да има по някакъв метод допир с тази своя най-близка териториална зона, изключително когато става дума за мюсюлманско население.

И в случай че се обърне внимание на детайлите, ще се види, че в края на юни т.г. политическият водач на " Хамас " беше признат първо в Техеран, от аятолаха на Иран, а по-късно, в края на юли т.г., същият водач на “Хамас " беше признат и от президента на Турция  Ердоган в Анкара. Тоест, когато се насложат поредност от събития, може да се планува, че може би е предстоял някакъв гърмеж. А и тук към този момент към вашия въпрос за характера на този гърмеж, на този конфликт или на това навлизане.

Това не е навлизане с камили, споделям го метафорично, само че го споделям, за да отбележа, че тук става дума за доста високо оперативно равнище. Тук става дума за безспорна съгласуваност на войсковите разделения, става дума за един десант, който се прави на 30-40 км във вътрешността и той няма по какъв начин да бъде сбъднат без някакъв стратегически център, който да го управлява.

Така е, само че и доста хора страдат, хората са изплашени.

Това е война, няма по какъв начин да не страда, то това е войната и можеше да бъде избегната, само че по тази причина споделям, че всяко деяние си има противопоставяне, то си е физичен закон, а и човешки, най-малкото. Но като приказваме за технология, вие ме питате за характера и аз ви изяснявам тъкмо това, че сходно деяние няма по какъв начин да се случи без дълготрайно обмисляне във времето, без дългогодишна дори подготовка, без това да бъде направено по този начин, че когато се извърши да сътвори изненада, и тази изненада беше основана.

Тоест, дори и като въоръжение, в случай че погледнете, тук са ми доста занимателни, някои така наречен специалисти, които споделиха за ролята на Русия. Да де, но по какъв начин по този начин " Хамас " се снабди с оръжие, което е от Украйна, от черния пазар. Западно оръжие, което е пренесено по украинския зърнен кулоар. Това са едни детайли, които не са комфортни за говорене, само че те ги има в играта, и са в картите, което значи отново, че има съгласуваност най-малко на една огромна страна в този спор.

И тук идват към този момент неприятните вести освен на този фронт, само че и неприятните вести на стратегическо равнище за груповия западен свят и за Щатите, защото това, което се случва в Израел, има няколко благоприятни условия, които може да придобие като развиване.

Първата е, в случай че този спор в неговия начален етап не бъде овладян посредством понижаване на насилието, най-много от страна на Израел, това, което следва като отговор, то капацитетът този спор да включи в себе си и прилежащи страни е голям. А това към този момент става районен спор, който може да се трансформира и като част от към този момент световните фронтове, които Щатите си отвориха. Именно тук е разглеждането на мотива по кое време да се случи сходно нещо. Затова споделих, че мотивът за този спор е външният фактор.

Едно е вътрешните аргументи, които са предпоставки и аргументи, а въпреки това е това, което е подбрано като време за неговото осъществяване. В момента се случва най-голямата смяна в връзките в света. Огромна взривна смяна в архитектурата на сигурност. По този метод, сега Щатите имат два огромни световни фронта, които са отворени. Единият е Украинския фронт или европейския, а другия е Тихоокеанския с Китай, конфликтът с Китай за Тайван. Имаха един трети районен, който аз назовавам Ирански фронт, само че той всъщност сплотява целия групов мюсюлмански свят. И няма в историята случай, в който една страна, която води война на два фронта да завоюва.

И тук е доста значима реакцията на Израел. И по тази причина споделям, че може би този спор, методът по който той беше осъществен, е стратегически премислян от най-малко няколко центъра в други страни, които са планували вероятните реакции. Ако сега Израел извърши това, което споделя, а имаме изказване на министърът на защитата на Израел, който сподели, че " линията Газа ще бъде напълно блокирана, ще бъде спрян достъпът до ток, храна и вода за цивилното население ". Това са едни към 2 млн. индивида, които безусловно могат да бъдат подложени на геноцид, като отговор. Случи ли се сходна реакция, това значи ескалация на спора, която ще включи освен дребни страни, само че ще включи и Иран непосредствено, и Турция, и дори страни, които са съперници една на друга, само че имат обща цел, която е духовно-цивилизационна. Те ще се изправят против Израел.

И тогава към този момент няма да има мърдане, а тук идва и ролята на Щатите, те са разкрачени сега. Ние забелязахме, че те реалокираха една от своите бойни групи от Средиземно море от центъра в източното Средиземноморие. Това се случва, само че това не предотвратява спора, дори може да го задълбочи, защото ние виждаме, че в сегашното воденето на война към този момент е по нов метод. Няма ефикасна отбрана против дронове, против техника, която се допуска, че е нискотехнологична, само че се оказва ефикасна. По този метод Щатите би трябвало да изберат или да оказват помощ на Израел, или в случай че оказват помощ те ще станат част от този спор доста непосредствено.

Именно за това желая да си поговорим по какъв начин би трябвало да работи Израел, съгласно вас, самичък или благодарение на други? И в случай че да, с кои? На фокус е огромната офанзива на “Хамас " против Израел. Напрежението знаете избухна в миг, в който Израел отбелязва последния ден от най-големите еврейски празници Йом Кипур, и животът в страната течеше на занимателен каданс. Учениците бяха във почивка, дойдоха и доста туристи, поклонници. Tемата разясняваме с интернационалния анализатор Станислав Бачев. Г-н Бачев, стигнахме до там по какъв начин би трябвало да работи Израел, съгласно вас - самичък или благодарение на други? И в случай че да, с кои?

Израел постоянно ще търси помощта на Щатите, и може би от позиция на Израел, намесата на Щатите сега е въпрос на чисто дори и на тактика. Израел е наясно, че в бъдеще Щатите няма да стават по-силни, тяхната мощност няма да се усилва, а в противен случай, ще понижава. Така че от позиция на Израел, тази помощ е или в този момент или в никакъв случай! И даже стъпва на това схващане, което гласи, че няма жертва, която Щатите да не създадат за оцеляването на страната Израел, което може би е реалност, само че този факт, в случай че се случи по метода, по който го има в картите като развиване, може да провокира един спор, който да ускори още повече тези исторически процеси по смяна на международния ред посредством конфликт.

В момента на процедура в Щатите нямат потребен ход, която и линия на опълчване да се огледа, във всеки един случай им някакъв тип загуба. На украинското полесражение, там скоро дори към този момент те започнаха да признават загубата, даже споделиха, че публично се споделя към този момент, че пари за Украйна няма. Но тук идва въпросът, в случай че няма пари за Украйна, по какъв начин по този начин има пари за Израел?

Има дори едно двуличие, което занапред ще се прояснява. От друга страна е фронтът, който споделих Тихоокеанският за Тайван. Така, че всеки ход има загуба, тъй че би трябвало да се избере методът по който тази загуба да бъде минимизирана, да се стигне до някакво спокойно разрешаване. Но няма по какъв начин, когато си разкривен, когато си стъпил не на два, а на три стола, да не се окажеш на земята. И това е казусът, точно за това равнище на тактика приказвам, когато споделям, че всички тези дейности на “Хамас " те са доста тъкмо планувани и тактически, и стратегически, а на оперативно равнище това е една игра на сенки.

Както отбелязахте, съществуват към този момент много години. Както оповестих през цялото време, това са повече от 36 години и те съществуват и имат една ясна цел.

Да, само че да не забравяме, би трябвало и да се прави разлика сред “Хамас " и Палестина. Държавата Палестина е приета от по-голямата част от света, в това число и от България. Не е приета само от груповия Запад. Но в сегашното, това оперативно равнище, посредством което се правят тези дейности, то просто е нелогично от позиция на досегашните дейности, които сме виждали. Това не са едни неорганизирани хора, които просто са решили да си жертват живота за дадена идея. Не, тук има доста огромно обмисляне, има игра на сенки, която към момента не е ясна кой стои зад командването на тази интервенция. Но явно, то е част от по-голямата структура за която приказвам, за смяната на международния ред.

И по този метод сигурно се влияе по някакъв метод на всеки един от тези отворени огромни фронтове. Няма по какъв начин в историята е потвърдено доста пъти, че няма по какъв начин една страна, когато отваря толкоз доста фронтове, да победи дори и на един от тях. Обикновено сгромолясването се случва на всеки един в друго време или по едно и също време. Така че от позиция на времето, най-добре е да се пристъпи към някаква форма на понижаване на напрежението и контролиране посредством някакъв контракт, в случай че желаят да запазят другите фронтове без да паднат внезапно и те.

Договор на Израел с някого, по този начин ли?

По някакъв метод да се спре насилието. В момента няма по какъв начин да се подписва контракт, защото дори и оповестяването на война, не се знае против кого тъкмо е. Израел споделя ние сме в положение на война, само че не споделя против кого. А когато нямаш най-малко две страни в една война, по какъв начин да сключиш контракт? Така че по-скоро сигналът е да не се прави това, което се споделя, че ще се извърши - затварянето на Газа и осъществяването на някаква форма на геноцид. Тъй като, в случай че това се случи ще торпилира целия район в спор. И то не в спор, който да бъде местен, а ще прерасне в нещо доста по-голямо, той към този момент е нещо доста по-голямо. И отново да повторя, защото е фундаментално значимо, това е духовно-цивилизационен спор от международен мащаб.

И Близкият изток, дружно с Кавказ и Балканите са ключът към този спор, те са ключа и към разбирането и на равнище история, и на равнище просвета, и на равнище нематериалност, и на равнище стопанска система и финанси, на равнище логистика сред обособените региони. Всичко това е обвързвано и в случай че някой има, който не осъзнава тези закономерности по другите равнища, той е добряк или не може да вижда по-далеч от носа си.

Но България би трябвало да бъде доста деликатна тук, защото нашите връзки и с Израел са значими, само че и с арабския свят, и с персийския свят, и с Турция. И отново се връщам на тематиката, която казахте за среща на нашите министри. Ето, аз виждам огромно разминаване сред думи и дейности, от една страна стратегическо партньорство, а от другата страна се излъчва израелският байрак на постройката на Народното събрание. Просто нищо не кореспондира в цялата обстановка - едната ръка не знае какво прави другата, което ще сътвори проблеми, сходна липса на съгласуваност значи слаба власт и изобщо недоумение на международните процеси, което ще има своите последици върху Българя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР