Станимира Христова, Красимира Стоицева и Момчил Даскалов създават Игрици.бг -

...
Станимира Христова, Красимира Стоицева и Момчил Даскалов създават Игрици.бг -
Коментари Харесай

Български образователни игри мотивират децата да учат

Станимира Христова, Красимира Стоицева и Момчил Даскалов основават Игрици.бг - новаторски способ за преподаване на уроци посредством игри, при който всички деца, без значение от уменията и самостоятелните им качества, са включен в една приобщаваща среда, а учителите са улеснени да преподават по друг и занимателен метод.

Станимира, Красимира и Момчил са участници в Акселератора на ПРОМЯНАТА през 2017 година, дружно с още 12 започващи обществени бизнесмени, които са намерили решение на проблеми на децата в България. Акселераторът е двумесечна интензивна обучителна стратегия, която предлага профилирани безвъзмездни образования и самостоятелни съвещания. Той е част от процеса на селекция в ПРОМЯНАТА и дава опция на участниците да подобрят своите решения и своя бизнес проект преди да продължат напред в състезанието.

Българска организация приготвя децата за софтуерните специалностите на бъдещето

Български деца могат да програмират роботи и да построят къща

Мира и Краси се срещат на първия им работен ден в столично учебно заведение, където Мира работи като специфичен възпитател, а Краси – като логопед.

В работата си двете всекидневно се срещат с деца, които не се усещат добре в учебно заведение, които са обект на насмешки, даже на физически тормоз. Търсейки метод да им оказват помощ, вземат решение да основат “Местенцето” – пространство, където всяко дете да се усеща умерено, взе участие в групови и самостоятелни занимания, с цел да учи и напредва със собствен личен ритъм.

Преди година се срещат с Момчил, който търси консултация за сина си. Покрай взаимната работа, тримата схващат, че са добър екип и че желаят дружно да работят за това всяко дете да се усеща приобщено и да учи с интерес.

Въпреки, че “Местенцето” се развива доста добре, тримата осъзнават, че в него имат опция да работят с стеснен брой деца за несъмнено време. Притеснява ги и фактът, че в „ Местенцето “ децата се усещат спокойни, напредват и намират другари, само че не желаят да вървят на учебно заведение, тъй като там се усещат новобранци. В работата си се срещат с невероятни учители и знаят, че повода за това не е нито в тях, нито в децата.

За един детски рожден ден провеждат игра, в която съумяват да ангажират всички деца, без значение от възрастта им и другите им умения. Децата доста се забавляват – търсят богатство и с цел да го намерят разрушават кодове, вземат решение задания и незабелязано, посредством игра, научават забавни обстоятелства за римляните, римските императори и техните традиции и обичаи. Краси, Мира и Момчи вземат решение, че е време да пренесат този опит в класните стаи. Така се ражда концепцията за Игрици.бг (игри+уроци).

Игрици.бг е платформа с просветителни игри – елементарен за прилагане инструмент, с който учителите да могат да преподават общоприетия урок под формата на игра. Така часът се трансформира в премеждие, посредством което децата сами доближават до знанията, работят в екип и са дейни през целия час. Целта на плана е да увеличи мотивацията за учене на децата, тяхната успеваемост, задоволство и самокритика.

Тримата основават Игрици.бг в поддръжка на всички учители, които имат вяра в децата и имат високи упования към тях; всички, които поемат отговорност и не се опасяват да кажат – „ Да, моите способи не сработиха с това дете. Аз не съумявам да открия път към него и да го науча на нещата, които имам вяра че то може, само че не тъй като то е неуместно и некомпетентно. Ще не преставам да пробвам.”

Две млади учителки основават успореден свят за децата в лечебните заведения

Семеен център за недоносени деца отваря порти в София

Мира, Краси и Момчи черпят своята мотивация да развиват плана от децата – от тяхното непрестанно предпочитание да откриват и опитват, да търсят и задават въпроси. Опитът на тримата демонстрира, че точно това естествено любознание е най-мощният мотиватор за учене. Важно е децата да знаят, че ученето и заниманието не се изключват и не са противоположни неща; да схващат, че играта и придобиването на нови познания и умения са свързани; че това да ти е занимателно в учебно заведение не е еднакво на това да си „ зубър “.

Мотивират ги и срещите с деца, които претърпяват доста компликации и стрес в учебно заведение. Мира и Краси описват историята на едно дете с проблеми в учебно заведение, с което са работили. Тогава момчето таман е почнало първи клас. Желанието и потребността му да се движи са голямо предизвикателство за всеки, който има вяра, че единственият метод да възприемаш информация и усвояваш нови познания е до момента в който стоиш на чин и преписваш всичко от дъската. Повечето възрастни не считат, че той в миналото ще стартира да чете самичък или да счита. Но с помощта на това, че близки на детето, както и Мира и Краси имат вяра мощно в него, то съумява да преобърне визиите за развиване и учене на неговите учители. В края на 4 клас детето към този момент се оправя с образователния материал по-добре от множеството си връстници и получава най-високите оценки на външните оценения, на които се явява без помощта на ресурсен преподавател.

На тримата им е мъчно да одобряват нетолерантността към другите деца: “Не разбираме по какъв начин едни и същи хора пращат смс-и, купуват сувенири картички, с цел да оказват помощ на дечицата и в това време желаят тези, другите, да играят на друга площадка и да не са в класа на тяхното дете. Това е нещото, към което ни е най-трудно да бъдем толерантни и разбиращи. Отговорността децата да учат, да не си пречат и да си оказват помощ, е на възрастните. Децата отразят безупречно нашите лични настройки и държание. Радваме се, че в последните години има от ден на ден хора и организации, които се пробват да трансформират средата и да я вършат малко по-хубаво място за живеене.”

Мечтата на основателите на Игрици.бг е децата да не скучаят в час, да не се чудят за какво вървят на учебно заведение и по какъв начин това, което учат, има приложение в действителния живот. Мечтаят всички деца, без значение от техните умения и качества, да се усещат спокойни в учебно заведение и да напредват, без боязън от неточности, подбив или етикети, да развиват качествата си и капацитета си в областите, които са им забавни, по метод, по който им харесва.

Тази огромна смяна за тях се случва посредством дребни, измерими стъпки - един клас, едно учебно заведение.

В момента тримата създават и тестват своя първи пакет с игри за предмета “Човек и общество” в 3 и 4 клас и търсят учители и шефове, които желаят да пробват техния способ в класните си стаи.

В търсене на поддръжка и експертиза, през юли тази година тримата аплайват в състезанието за обществени бизнесмени ПРОМЯНАТА. Преминават през първите четири стадия на селекция и стават едни от 13-те обществени бизнесмени, поканени в Акселератора на ПРОМЯНАТА. Споделят, че в Акселератора получават нови познания, принадлежности за бизнес моделиране и ентусиазъм. “Щастливи сме, че имаме късмет да сме в една мощно подкрепяща и смислена среда имаме опция да се съмняваме, да усъвършенстваме и развиваме, както плана ни, по този начин и нас самите” – допълват те.

Общо 8-те образования в Акселератора ги приготвят да се явят на изявление с специалисти от България и Швеция през ноември, които ще дефинират кои ще са петимата нови финалисти в ПРОМЯНАТА 2017/2018. Те ще получат финансиране, медийно внимание, менторска поддръжка, образования и достъп до интернационалната мрежа на Reach for Change. Публиката още веднъж ще има късмет да гласоподава за своя любимец измежду петимата финалисти през януари 2018 година

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 13 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР