Станимир Рагевски. Искра.бг Днес соченият за двоен убиец Станимир Рагевски беше

...
Станимир Рагевски. Искра.бг
Днес соченият за двоен убиец Станимир Рагевски беше
Коментари Харесай

Делото срещу Рагевски продължава: Какво обясниха вещите лица в съда днес?

Станимир Рагевски. Искра.бг

Днес посоченият за двоен палач Станимир Рагевски беше конвоиран в съда за следващото съвещание по делото против него за убийствата на брокерката Теодора Бахлова и строителя Юмер Мехмед . Припомняме, че делото стартира да се гледа.

По време на днешното съвещание показания дадоха шест движимости лица . Началото му беше белязано с настояването на юриста на обвинения Ваня Радиева движимостите лица, които са изготвили балистичните експертизи , да бъдат разпитани без значение едно от друго и сами в зала. По думите й това било обвързвано със защитната й теза .

Съдът в лицето на наказателния арбитър Ангел Гагашев откри настояването й за безпричинно . Според него при съществуване на експертни изводи, които се разграничават едно от друго, по време на правосъдното съвещание ще има опция да се задават въпроси и да се обясни за какво има несъответствия. Освен това самите специалисти ще могат да се срещнат със заключенията на сътрудниците си и надлежно да обяснят от кое място идват разликите .

Първа разпитана беше Даниела Каменова. След въпрос на прокурор Десислава Трифонова, обвързван с времето за правенето на ДНК проучването на /ред. бел. – сходни остатъци, за които се допуска, че са на Бахлова, бяха открити в шахта до зеленчуковия магазин, ситуиран до бул. „ Сливница “), специалистът отговори: „ Мога да предположа, че работата е почнала незабавно поради приемането на преписката и протокола. Абсолютно обикновено време за разработване на проучвания на обекти от подобен тип. “

Даниела Каменова изясни, че трите зъба и откритата кост са били смлени като се е получила костна прахуляк . Тя е употребила една част от нея, а останалата е била изпратена в София с рекомендация да се даде на следващ орган. Експертът изясни и за какво не е анализирала елементи от ребрени дъги – те не могат да бъдат обект на проучване на ДНК разбор, тъй като не са остатъци с компактно костно вещество .

Преди да бъде оценен обектът се почиства , а по-късно се измива с разнообразни разтвори. Впоследствие се смила и се работи по методика , която включва отстраняването на каквито и да е меки тъкани и замърсяване, разяснява още Каменова. Тя разкри, че са били открити елементи от човешки зъби, а не цели такива.

На въпрос на юрист Радиева, по какъв начин разтвор със сода каустик може да повлияе върху зъби, подложени на него в продължение на няколко месеца, Каменова отвърна, че тя не е знаела по какъв начин са били съхранявани въпросните остатъци, както и че нямало по какъв начин да отговори на този въпрос.

Втора на скамейката пред арбитър Гагашев застана Нели Благоева . Тя разяснява доказателство – (ред. бел. – черен текстилен чорап беше открит в отдушника на заведението, където е работил Деян Дичев. Той е бил в торба дружно с револвер „ Макаров “, пълнител с 5 патрона, кутия с 8 патрона, заглушител, мобилен телефон).

„ По принцип капсулни микрочастици се отделят при изстрелването на гилза. “

Дали капсулни частици могат да бъдат изолирани от даден предмет, зависи какъв е самият той. Благоева изясни, че в случай че въпросните частици са попаднали върху дреха , то следите от тях по нея остават дълго време . Дори и да бъде изпрана, те отново могат да бъдат открити. В случай, че попаднат върху човешкото тяло , до към 2 часа към 80% от следите изчезват.

Адвокат Радиев настоя да разбере какво е точното обучение на идващото експерт – специалист криминалист . Той изясни, че има икономическо и техническо обучение, както и магистърска стратегия „ Съдебни инженерно-технически експертизи “. По думите му от 2004 година е специалист по балистична експертиза, като оттогава до момента е изкарал голям брой курсове за повишение на квалификацията, измежду които и такива в Академията на Министерство на вътрешните работи.

Тук отбраната посочи, че той няма химическо обучение . На този коментар, експертът отвърна, че балистичните експертизи за съществуване на барутни частици могат да се правят и от специалист балистик .

По мотив на това по какъв начин е анализирал планове револвер, той сподели, че е употребявал специфичен разтвор, с който е обработил мястото за слагане на знаците от завода-производител на оръжието. Така са се показали скрити знаци, номера, числа , които на пръв взор са били заличени по някакъв метод.

Изследването за установяване на последно създаден изстрел от оръжие се дефинира от съществуването или неналичието на барут в цевта на оръжието. Съдържанието от цевта се изсипва в малко стъклено съдче като се прибавят разтвори, с които прави реакция под формата на избран цвят /в случая синьо-зелен/ – по отношение на него се дефинира дали е бил създаден изстрел или не. По думите на специалиста, в случай че оръжието е било почистено и смазано след изстрел – няма да има реакция .

По време на разпита беше коментирано и дали оръжието е модифицирано . По думите на специалиста в самата цев няма смяна , само че от горната страна й е била направена резба за заглушител .

Адвокат Радиева регистрира, че един от анализите е бил изработен в наличието на химик, който обаче не се е подписал под заключението. Балистикът се съгласи с това и го регистрира като собствен пропуск . Той пое ангажимент да откри въпросния химик, който след това също да бъде разпитан.

Утре ще има съвещание, на което ще бъдат разпитани още движимости лица

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР