Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител

...
Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител
Коментари Харесай

Food revolution day в България - мирна революция в името на детското здраве

Стане ли дума за здравословно хранене на децата, всеки родител работи съгласно разбиранията си. Когато са дребни, съумяваме да направляваме нещата, стараем се да формираме привички, само че когато отидат в детска градина, в учебно заведение, храненето на децата ни не е единствено наша отговорност. Тя се трансформира в социална. И там стартират проблемите. Сблъсъците са неизбежни, изкушенията дебнат, децата са комплицирани и протягат ръка към евтиното, наличното, " модерното ", което им се натрапва от рекламите. Това би трябвало да спре с общи старания. И е в нашите благоприятни условия да го сторим, тъй като:

По данни на СЗО България е на 5-то място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Прогнозата за България, в случай че не бъдат подхванати ограничения е: до 2025 ще има 253 000 възпитаници, които ще са с наднормено тегло или със затлъстяване. Това значи, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно положение, 2 000 ще имат диабет вид 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен тлъст черен дроб.

“Има хора, които имат вяра, че могат да трансформират тези трендове, и ни канят да се присъединим. Защото общата воля за смяна е тази, която я прави допустима. ”

На 19-20 май 2017 година в народен мащаб ще се състои. Събитието се организира паралелно в над 120 страни и България още веднъж ще бъде една от тях. Известни блогъри, експерти по храненето, институции, организации, медии, родители и деца - запалянковци от всевъзможни области сплотяват старания в една концепция, която визира всички ни -

“ здравето на нашите деца като директно отражение на тяхното хранене. ”

Списание Hera.bg поддържа идеята в основата на - повече осведоменост и ангажимент за чиста, прясна и здравословна храна в името на по-здрави деца, както неведнъж сме го правили. С нашия план показахме, че даже в учебно заведение, където децата не престават да са заобиколени от некачествена храна, може да създадем общото изпитание да се хранят здравословно. Ние показахме, че това е допустимо, в случай че те носят храна от у дома, само че това не е решение. Решението е смяната в институциите, законодателството, в мисленето на всички хора. Защото всички хора са заинтригувани децата ни да бъдат здрави.



Тази година събитието ще бъде най-мащабното, инициирано до момента в България! Градовете, в които то ще се случва под разнообразни форми, са: София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Монтана, Русе, Кърджали, Добрич и други. Тематични работилнички, състезания, игри и осведомителни акции ще насочат вниманието както на децата, по този начин и на родители, на всички заинтригувани страни към това какво е здравословно хранене, по какъв начин можем да подготвяме вкусна и потребна храна. Да научим повече и за това по какъв начин храната може да навреди.

От къде стартира всичко?

– световноизвестният готвач, обществена фигура и деятел за здравословно хранене е основател на (Ден на гражданска война на храненето). През 2015 година той избира датата 15 май. Оливър, който е прочут с акциите си в английските и американските учебно заведение, свързани със здравословното хранене и информираността на младежите по отношение на нездравословната и потребната храна, е създател на фондация Jamie Oliver Food Foundation и с всяка минала година сподвижниците и известните персони, които застават зад концепциите му, се усилват. Както и триумфите му.



Ние от Hera.bg сме надълбоко впечатлени от размаха, силата и координираността на всички събития и интензивности в границите на и на драго сърце ги разпространяваме с пожеланието придвижването да се разраства и да успее във всяка една от задачите си.

Прочети още в Hera.bg:







Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР