Стандартният акселерометър улавя вибрациите на земната кораGoogle превръща Android смартфоните

...
Стандартният акселерометър улавя вибрациите на земната кораGoogle превръща Android смартфоните
Коментари Харесай

Мрежа от Android смартфони ще засича земетресения

Стандартният акселерометър улавя вибрациите на земната кора

Гугъл трансформира Android смарт телефоните в мрежа за разкриване на трусове
(илюстрация: Google)

Гугъл разкри проект за ново потребно приложение на смарт телефоните под ръководство на Android. Умните устройства ще могат да засичат трусове и да издават ранни предизвестия на потребителите.

Разгръщането и поддръжката на обичайната инфраструктура за засичане на трусове е мъчно и скъпо занятие. Смартфоните, които са разполагаем на всеки човек през днешния ден, могат да се оправят с това предизвикателство без спомагателни разноски.

Смартфоните могат да се употребяват освен за вести при пораждане на земетресение, само че и да поемат цялата отговорност, в това число наблюдаване на сеизмичната интензивност.

В първия случай службите за геоложко изследване (USGS) и ръководство на изключителни обстановки в Калифорния (Cal OES) изпращат сигнали за земетресение на устройствата с Android от мрежа от над 700 сеизмометра ShakeAlert. Дори няколко секунди ранно предизвестие са от изгода, давайки време на хората да заемат по-безопасно място.
още по тематиката
Разгръщането на наземна сеизмометрова мрежа обаче не е оправдано във всички области. Затова Гугъл предлага да се употребяват смарт телефоните като сеизмични датчици.

Работейки дружно, смарт телефоните по целия свят ще образуват най-голямата мрежа за засичане на трусове. Акселерометърът, който е общоприетоо вграден в оборудването на смарт телефона, разрешава разкриване на вибрациите на земната кора.

Чрез съчетание на данни от огромен брой устройства, сървърът ще може да откри, че се случва земетресение. Мрежата ще проработи през идната година, като обхване освен Калифорния и Съединени американски щати, само че и други страни и райони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР