Стандартът на доходите у нас е много голям проблем за

...
Стандартът на доходите у нас е много голям проблем за
Коментари Харесай

Христина Христова за еврозоната: Имаме си проблемна ситуация с нивото на доходите у нас

Стандартът на приходите у нас е доста огромен проблем за еврозоната. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България "   някогашният обществен министър Христина Христова. Това води до незадоволително удобен и допустим стандарт на живот, съгласно нея. " Разбира се, тук разтварям една скоба и прибавям и огромните неравенства, които стават все по-осезаеми и все по-значителни, както и категория работещи небогати. Това ми е най-неприятната статистика, която чета, че към момента имаме 10% от хората, които работят всеки ден и отново са в категорията под линията на беднотия на член от тяхното семейство. Това си остава огромен проблем ", добави Христина Христова.

Тя напомни от какви равнища започнахме през 1990-1991 година, след това 1996 година, какво се случи с една извънредно инфлационна вълна, която ни заля и която трансформира приходите ни от заплати и пенсии в едно нищо, незначителни суми на фона на стандарта на приходите на хората в развитите страни.

" Аз дори си припомням, когато бях в общественото министерство ние доста работихме да се покачва минималната работна заплата, тъй като тя тогава в действителност беше едни величини, не беше комфортно да се споделя, че има такива приходи на работещ човек. Спомням си 2000 година заплатата беше 65 лева И тогава бяха доста малко пари 65 лева Това, което споделят икономистите и финансистите за догонващи приходи, ние в действителност сме в тази категория и се опитваме да догонваме, само че сякаш това не е толкоз лесна работа ", уточни Христова.

Към това се прибавя качеството на стопанската система в страната, на икономическото развиване, на равнището на продуктивността на труда, Има и други проблеми, когато прекалено, единствено по административен метод се покачва минималната пенсия, несъобразена с цялата система, или единствено минималната заплата, несъобразена с други стопански индикатори. " Въобще, имаме си проблематична обстановка с равнището на приходите и продуктивността  у нас ", заключи Христина Христова. 

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР