Станала кралица на 31-годишна възраст в един мъглив януарски ден,

...
Станала кралица на 31-годишна възраст в един мъглив януарски ден,
Коментари Харесай

Датската кралица Маргрете Втора отбелязва половин век на трона

Станала кралица на 31-годишна възраст в един мъгляв януарски ден, Маргрете Втора чества през днешния ден непретенциозно своите 50 години царуване поради пандемията, до момента в който чака националните тържества през септември.

Творческа натура, тази отдадена на изкуството кралица, която постоянно се държи с достолепие и е безупречно облечена, е минала през този половин век безукорно и без неправилни стъпки, надалеч от случките на британската монархия, обединявайки народа си от ден на ден и повече.

" Когато тя се възкачи на трона, единствено 45 % от датчаните подкрепяха монархията. Те не имаха вяра, че монархията има своето място в актуалната народна власт ", споделя пред Агенция Франс Прес журналистката Гите Редер, създател на книги за датския кралски двор.
Днес датската монархия е измежду най-популярните в света и нейният монарх, чието ръководство е второто по дълготрайност в историята на страната, е същинска институция.

През 2018 година социологическо изследване на " Воксметер " (Voxmeter) сподели, че повече от три четвърти от датчаните поддържат монархията, до момента в който единствено 14,6 % желаят основаването на република.

" В основата на тази известност е, че кралицата въобще не е политическа фигура, тя сплотява нацията, а не я разделя ", разяснява пред Агенция Франс Прес историкът Ларс Ховебаке Сьоренсен.

" Тя съумя да бъде кралица, която сплоти датската нация, минала през доста промени: глобализацията, появяването на мултикултурна страна, икономическите рецесии през 70-те и 80-те години на предишния век, и още веднъж сред 2008 и 2015 година, както и пандемията от КОВИД-19 ", отбелязва историкът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР