Станаха ясни няколко неща:1. България не може да получи допълнителни

...
Станаха ясни няколко неща:1. България не може да получи допълнителни
Коментари Харесай

Анализатор: ”Булгаргаз” няма капацитет и самочувствие да играе с големите акули на газовия пазар

Станаха ясни няколко неща:

1. България не може да получи спомагателни 1 милиарда куб. газ годишно от Азербайджан в близко бъдеще, макар че през предишния месец Кирил Петков твърдеше нещо сходно. Производството от азербайджанските залежи е авансово договорирано, няма от кое място да се вземе свободен размер.

2. Не е вероятен дълготраен контракт за полутечен газ (ВПГ), по който доставките да стартират още през тази зима. Тук важи същото предписание като за азербайджанския газ - терминалите за ВПГ са уреди с дълготраен бизнес небосвод, договорите за продажби на тяхната продукция се подписват преди да стартира строителството, а не след завършването му, другояче банките няма да провиснал финансиране.

3. Офертата за 7-те танкера от неназован продавач не е за дълготраен контракт, а за обиране на размери от спот пазара. Той е придирчив, променлив и, както се видя, най-малко в Европа може да бъде манипулиран от " Газпром " посредством политически стимулирано понижаване на доставките на съветски газ.

4. От предишния месец България към този момент може да получава цялостните размери азербайджански газ, както е по контракта с консорциума Шах Дениз, само че внимание: дребна част от този цялостен размер идва по ниска цена, обвързана с петрола. Вероятно става дума за към една четвърт от полагащите се на " Булгаргаз " по 1 милиарда куб. м годишно. Това е под 10% от годишното ползване на България и естествено няма по какъв начин да окаже доста огромно въздействие върху общата цена за потребителите. Ситуацията ще се промени коренно с влизането в употреба на интерконектора Комотини-Стара Загора. Това евентуално ще стане до края септември и едвам тогава целият размер азербайджански газ ще идва по ниската цена.

5. Вратата за доставки от " Газпром " по в този момент настоящия контракт не е затворена изцяло. Основната спънка за възобновяването на тези доставки е ясна - " Газпром " към този момент не е комерсиална компания, а геоикономическо оържие в ръцете на Кремъл.

И най-после нещо, което го нямаше в изявлението, само че съгласно мен се подразбира - " Булгаргаз " към този момент няма задоволително експертен потенциал, опит и самочувствие, с цел да играе на равна нога с огромните акули в световната и районна газова търговия. Няма по какъв начин да е другояче, откакто става дума за компания, която десетилетия наред стоеше на котва в тихото пристанище на " Газпром ", а в този момент внезапно би трябвало да заплува в бурното море на свободната търговия и постоянно да сменя курса.

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР