Стана ясно какво каза на президента шефа на най-малката партия

...
Стана ясно какво каза на президента шефа на най-малката партия
Коментари Харесай

Български възход при Радев: Бъдещото правителство трябва да се базира на ясно коалиционно споразумение

Стана ясно какво сподели на президента шефа на най-малката партия в Народното събрание. 

От  началото на тези съвещания измина към този момент месец. Предоставих задоволително време на  парламентарно показаните партии да излязат от конфронтационната изразителност на изборите и да намерят рационален консенсус за сформиране на кабинет. Не виждам резултат в тази посока. Това сподели президентът Румен Радев по време на консултациите с „ Български напредък “, написа novini.bg. 

Вместо да се ангажират със сформиране на държавно управление, да се занимават с проблемите, които директно касаят българските жители и да се концентрира върху законите от Плана за възобновяване, попълване на персоналния състав на органи с изминал мандат и други значими проектозакони. Парламентът реши да се занимава с Изборния кодекс. Дали това е главен приоритет на обществото ни, както и четири часовият спор за название на закона надълбоко се колебая. Вашата парламентарна група има своето място в парламент. Бих желал да чуя вашата оценка за опцията този парламент да излъчи парламент. Вашата оценка за дневния ред на Народното събрание и какви ограничения за излизане от рецесията бихте подкрепили. Заявихте подготвеност за разговор с всички партии. Какви цели ще следвате, уточни Радев. 

Ние сме най-малката група и мъчно бих могъл да кажа, че нашето държание дефинира държанието на останалите партии. Искам да заявя това, че нашето държание е стабилно. Това разяснява водачът на " Български напредък "  Стефан Янев. 

От самото начало не тръгнахме да търсим борба, нови разграничителни линии. Напротив зададохме звук разговор и съдействие и уповавам се множеството партии са оценили като звук за градивен диалог. Проблемите са доста. Именно решаването на проблемите на хората са значимите въпроси, които би трябвало да бъдат адресирани, да бъдат предлагани и да се реализират. Най-важното решение да е да се събере болшинство, което да поддържа кабинет. Отивайки на избори, ще бъдат решени тясно партийни въпроси, само че не и значимите за хората въпроси, сподели още водачът на " Български напредък ". 

По думите му напъните на партията са ориентирани в посока – основаване на благоприятни условия за разговор. 

Най-важното е да се сътвори болшинство, което да подпрепи държавно управление. В този разговор би трябвало да се дадат практичните решения, които да бъдат прилагани в идващите месеци. По отношение на рецесиите и вероятността на България през идващите месеци и години. Има въпроси свързани с участието в Шенген и Еврозоната, които са по-фундаментални от ПВУ. Той е значим инструмент, само че съгласно мен не е определящ. Въпросите свързани с инфлацията и цената на живот са по-важни от непосредствените политически задания, които се опитваме да извадим на дневен ред. Дебатът за Изборния кодекс не е от непосредствена нужда, добави Янев. 

За нас от „ Български напредък “ диалозите за сформиране на кабинет са основополагащи. Справим ли се с тази задача Народното събрание ще има опция да беседва и за Изборния кодекс, и за ПВУ и за проблемите на обществото. Нашите старания са ориентирани този разговор да даде резултат. За нас като нова партия в този парламент не е от голяма важност кой ще бъде водещият в тази коалиция. Българските жители желаят ръководство, коалиция, която може да се роди в границите на първия или втория мандат. Ако се стигне до третия, спешен, мандат още веднъж включва диалози сред всички партии, означи още Стефан Янев. 

Той разяснява и основаването на експертно държавно управление. 

Дори държавното управление да бъде е експертно би трябвало да бъде подкрепено от партиите. Не можем да излезем от структурата да имаме държавно управление, което не е подкрепено от партиите. Водеща би трябвало да бъде структурата, метода на образуване на държавно управление и целите, към които ще се водят диалозите. Чуваме разнообразни разновидности по какъв начин това би могло да стане. Този вид коалиция би трябвало да се базира на съглашение с ясно написани правила, цели, които касят дневния ред на обществото. Правителството и съдружното съглашение към този момент е въпрос на технологии коя партия с кои специалисти ще предложи да взе участие в него. Тук дебатът отива дали ще бъдат лица от управленията на тези партии. Към този миг това не е толкоз значимо. В момента би трябвало да се преценяват кои са целите. Важно е да се излъчи контактна група, която да изготви тези цели и на по-късен стадий да се извадят личностите, които ще вземат участие в този кабинет, уточни Янев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР