Стана ясно какъв е новият бюджет на община Варна.Макрорамката на

...
Стана ясно какъв е новият бюджет на община Варна.Макрорамката на
Коментари Харесай

Над 700 млн. лева ще е бюджетът на Варна за тази година

Стана ясно какъв е новият бюджет на община Варна.

Макрорамката на бюджета на Варна за 2024 година е 700 млн. 700 хиляди лв.. Не се планува повишение на налозите. Това излиза наяве от оповестения план, който следва да бъде подложен на публично разискване на 25 януари от 17.00 до 19.00 часа в общинската зала „ Варна “, научи.

Приходите от делегирани държавни действия са в размер на 338.6 млн. лв., а от локални действия – 369.1 млн. лв.. От имуществени и други налози се чака в хазната да влязат 118.8 млн. лв., а неданъчните доходи да бъдат 109.7 млн. лв..
 

Най – огромен дял от разноските се планува да отиде за функционалност „ Образование “ – 263.4 млн. лв.. На последващо място е „ Благоустройство и комунални действия “, в която влизат и средствата за инженерна инфраструктура – 202 млн. лв.. За опазване на здравето ще отидат 38.8 млн. лв., а за обществени действия – 40 млн. лв..

През 2024 година ще се влагат обилни средства в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебни заведения, гимназии и детски градини и основаване на съвременна материално техническа база за обучение и кариерно развиване посредством настоящ ремонт, главен ремонт и ново строителство. Общинските стратегии за 2024 година във функционалност „ Образование “ са в размер на 1 334 500 лева

Капиталовата стратегия за 2024 е в размер на 205 млн. лв.. От бюджета на Общината са 165 млн. лв., а от европейски стратегии и планове – 45 млн. лв.. Голяма част от средствата ще отидат за облагородяване на междублокови пространства, ремонт на улици, тротоари и подлези.

През 2024 година Община Варна ще се опре на няколко водещи целта в работата си:
 

Варна – град на действието. Естетизация на Морската столица

Проектиране и създаване на нови инфраструктурни обекти - подлези, паркинги, пазари, улици, кръгови кръстовища, тротоари; Обособяване на публични площи за спорт и отдих, реновиране на спортни бази; Изграждането на зелен пояс за Варна с паркове в 5-те региона за по-чист и зелен град; - Ремонт на съществуващите обекти за обезпечаване на налична витална среда; Естетизиране на културна инфраструктура; Пълно възобновяване на подлезите в града и на прилежащи тротоари; Облагородяване на Морската градина; Генерална смяна на концепцията за уличното осветяване посредством смарт- и зелени технологии; Изграждане на видеонаблюдение на над 2000 основни места в града и в допълнение видеонаблюдение на 24 други невралгични точки с непрекъснати вандалски прояви и нерегламентирани микросметища; Поддържане на по-добро равнище на непорочност и оптимизация на разноските по сметоизвозване и сметосъбиране; Изграждане на нови паркоместа, в това число подземни паркинги за възстановяване на бизнес-климата и туристическия потенциал с бърза възвръщаемост на средствата за няколко години.
 

Варна – град на хората. Град без външна страна

Мащабни вложения в просветителната система – ясли, детски градини, учебни заведения, общежития; Модернизиране на здравната инфраструктура с фокус здравето на хората; - Равномерно развиване и благоустройство на градската среда в центъра и кварталите; - Създаване на улеснения на живот, учене, работа и превоз в регионите на града; Социални и административни услуги за жителите на високо ниво; Насърчаване на самодейностите за културен достъп отвън центъра на града; Висок ритъм на цифровизация на процесите в Общината и услугите за жителите и бизнеса; Намаляване на административната тежест; - Поддържане на публичния ред и сигурност в кварталите и центъра;
 

Варна – град на растежа и нововъведенията. Град на вложенията

Нов метод на съвместяване на ресурсите на ВУЗ, администрацията и бизнеса за кадрово стабилизиране и квалифицирана работна ръка; Всеобхватна финансова стратегия от разнообразни източници на финансиране – бюджет на Общината, Централен бюджет, Инвестиционна стратегия на МФ за общински планове, банкови заеми, стратегии по структурните фондове на Европейски Съюз, НПВУ, партньорски и други стратегически проекти; Прилагане на ограничения за привличане на родни и задгранични инвеститори; Изграждане на индустриална зона в поддръжка на икономическия напредък на общината и региона; Подкрепа на предприемаческата и стартъп-екосистемите за генерална смяна на икономическия профил на Общината – акцент върху кръгова стопанска система, стимулиране на нисковъглеродни производства, високи и дълбоки технологии; поддръжка за нововъведения, софтуерен трансфер, галактически технологии; привличане на вложения в аутомотив, електромобилност, изкуствен интелект, цифровизация и ИКТ-сектор; създаване на R&D-центрове и др.; по-голям пазарен дяла на Варна и района в синята и зелена стопански системи на Европа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР