Стан Вавринка последва примера на Новак Джокович през днешния ден,

...
Стан Вавринка последва примера на Новак Джокович през днешния ден,
Коментари Харесай

Класата е вечна: Вавринка бе напът да загуби от 2:0, но сломи клей специалист в 5-сетов трилър!

Стан Вавринка последва образеца на Новак Джокович през днешния ден, въпреки и по надалеч по сложен път, и стана вторият някогашен първенец на Ролан Гарос, който откри победоносно присъединяване си в Париж. Първото тестване на пътя на швейцареца, който единствен в компанията на Роджър Федерер и Ноле съумя да завоюва купата от Откритото състезание на Франция при превъзходството на Рафаел Надал, беше клей експертът Алберт Рамос-Виньолас, против който тогавашният номер 3 изпусна опцията си да затвори мача в поредни елементи и трябваше да се бори в борба, траяла 4 часа и 27 минути, само че остана на нужното равнище във значимите моменти и надви в 5-сетовата епика - 7:6(5) 6:4 6:7(2) 1:6 6:4. По този метод " Stan the Man " се класира за втория кръг в надпреварата, където му следва да премери сили с участващия чрез " уайлд кард " Танаси Кокинакис.

Бившият първенец в конкуренцията беше напът да потегли мечтано в дуела, откакто мигновено разпростра уменията си в атакуващ проект и със страхотни уинъри заслужи аплодисментите на фенове, достигайки два брейкбола. Левичарят от Испания обаче надалеч не трепна пред заплахата, като посредством безупречна отбрана резервира подаването си и даже след това на собствен ред беше покрай това да отмъкне сервиса на 3-кратния притежател на " мейджър " титли, само че в последна сметка не станахме очевидци на нито един пробив и разумният излаз от обстановката беше тайбрек. В него Вавринка още в самото начало се поздрави с преднина от минибрейк, която ловко защитаваше в хода на дългия гейм, като нито за секунда не изпусна водачеството в резултата и направи първата крачка към крайния триумф в срещата.

На старта на втората част швейцарецът придвижи положителната си игра от тайбрека и все по-често вземаше самодейността в размените от главната линия, като навлизаше във вътрешността в корта в търсене на завършващо отиграване. Световният номер 67 въпреки всичко устоя на първичния напън на Стан, като избави три брейкбола в маратонския си гейм на сервис, но оттова насетне отбраната му беше пречупена от страхотния форхенд на някогашния първенец, който прогресивно усилваше броя на уинърите си и поведе с пробив. Вавринка не съумя да мине без съмнения на лично подаване, като в осмия гейм му се наложи да избавя брейкбол, само че се оправи с неутрализирането на опцията пред левичаря и дублира преднината си в обособените сетове.

Началото на третата част беше повече от превъзходно за тогавашния номер три, който на бърза ръка се снабди с преимущество от пробив на сметката си и след това неколкократно разполагаше с благоприятни условия да усили задатъка си. Рамос-Виньолас на собствен ред пък образно потвърди, че не е подготвен да се съобщи непринудено, свеждайки глава пред швейцареца, като засвидетелства борбения си темперамент в цялостния му искра и отрази нови четири брейкбола, с цел да доближи пиковата си точка в осмия гейм, когато навакса изоставането си в резултата. Оттам насетне умората очевидно беше на прага от това да вземе връх над Стан, който се затрудняваше в напредването си по корта, до момента в който испанският клей експерт профука два сетбола, с цел да станем очевидци на тайбрек, в който обаче беше безукорен във всяко едно отношение и удължи живота си в шампионата.

В четвъртата част наблюдавахме цялостно предимство от страна на международния номер 67, който още веднъж изпитваше ентусиазъм и усещаше, че е кадърен да се пребори за крайния триумф, до момента в който привидно капитулира пред изнемощялостта си. Именно влошеното физическо положение на Вавринка беше повода за големия брой грешки в неговата игра, които разрешиха да реализира цели три пробива и да изпрати конфликта в заключителната му фаза.

В тези минути всичко изглеждаше завършило за някогашния първенец в шампионата, който все по този начин продължаваше да страда при интензивните разигравания, само че точно това продиктува подценяване от страна на ибериеца, който със серия от непредизвикани неточности на процедура непринудено съобщи сервиса си в актива на международния номер 89. Оттам насетне стартира същинското тестване за Стан, който се бореше по всякакъв начин с умората и устойчивостта на левичаря при размените от дъното на корта, само че правилният му съдружник в лицето на публиката, която безспирно го поддържаше, изигра своята роля и той на два пъти отстоя преимуществото, спасявайки брейкбол. Разочарованието от пропуснатите шансове на ретур пък се отрази извънредно отрицателно на начален удар за Рамос-Виньолас, който неколкократно изпрати ударите си в навън от рутинна позиция и Вавринка привидно ненадейно осъществя нов пробив, с помощта на който имаше нужното успокоение, с цел да затвори срещата при втория си опит да го стори.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР