Стъклото е един от полезните материали, правени от хората. Открито

...
Стъклото е един от полезните материали, правени от хората. Открито
Коментари Харесай

10 интересни факта за стъклото

Стъклото е един от потребните материали, правени от хората. Открито е преди хиляди години и от този момент непроменяемо съпътства живота ни. Стъклото се прави от пясък, сода на прахуляк и варовик. Смес от тези съставки се стопяват в пещ, при температура към 1 500 градуса.

Стопеното стъкло се подава към леярски машини, където то се оформя под формата на чаши, шишета, буркани, вази, прозорци и какво ли още не. В бита, в промишлеността, в изкуството – то е на всички места. Стъклото е материал, напълно друг от останалите, които заобикалят всекидневието ни.

Затова не е учудващо, че хората даже му приписват магични свойства. Разбира се, в стъклото няма никакво чудо. Но за този неповторим материал съществуват редица забавни обстоятелства и легенди. Така че от кое място да стартираме?

 10 забавни обстоятелството за стъклото

1. Стъклото е постоянно

Стъклото не се разлага, правилно е, само че физическите му свойства се трансформират с течение на времето. Под въздействие на ултравиолетовите слънчеви лъчи, да вземем за пример, стъклото последователно трансформира цвета си, а в случай че бъде подложено на мощна радиация, то бързо може да стане кафяво.

2. Стъклото става все по-леко

Не, това не се дължи на естествени процеси. Просто производителите са се научили по какъв начин да вършат стъклото по-леко. Съвременната бутилка е изгубила близо 40% от тежестта си през последните 20 години.

3. Познато още от древността

Открито е преди 5 хиляди години от финикийците. Най-старите мостри от ръчно направени стъклени произведения датират от 3000 години прочие Хр., заради което се смята, че стъклото е един от най-старите изкуствени материали в света.

4. Стъклото е течност

Всъщност това е мит, в който изненадващо доста хора имат вяра, само че в него въпреки всичко има и парченце истина. Стъклото е чудноват материал – не е нито в твърдо, нито в газообразно положение, не е и течност. По принцип е определяно като твърда течност, със свойствата на течностите, само че въпреки всичко е в твърдо положение.

 10 забавни обстоятелството за стъклото

5. 1 стъклена бутилка = 25 минути работа на компютъра

Горещината може да върне стъклото към течната му форма, което го прави елементарно за преработване. В течна форма то не губи свойствата си и е уместно за нова приложимост. За повторното му размразяване се изразходва 40% по-малко сила, в сравнение с за производството на ново стъкло. Спестената електрическа енергия от преработването на 1 стъклена бутилка е задоволителна за 25 минути работа на вашия компютър.

6. Портландската ваза – най-скъпият стъклен артефакт

Изработена през I век в Римската империя, Портландската ваза е превъзходен образец за майсторството на античните стъклари. Учените пресметнали, че са били нужни цели 2 години за правенето на този шедьовър от тъмносиньо и бяло непрозрачно стъкло, само че резултатът е впечатляващ. И до през днешния ден Портландската ваза се смята за най-красивото произведение на античното изкуство, изработвано от стъкло.

7. Всичко за рецилиране!

В Съединени американски щати съществува специфичен закон, който задължава питейните заведения да предават стъкления си амбалаж за преработване. Нивото на преправяне на стъкло в страната е едно от най-високите в света – 80%.

8. Природно стъкло

Преди да стартират да си го създават сами, хората се научили да употребяват естественото вулканично стъкло – обсидиан. Смята се, че човечеството употребява този минерал, формиран охладена лава, от милиони години. За обсидиана се има вяра, че има силата да дава явен взор върху проблемите.

9. Made in China

Китай управлява повече от 34% от международния пазар на стъкло. Страната е най-големият производител на стъкло на планетата.

10. Фобия от стъкло

Особените свойства на стъклото пораждат редица страхове у хората. Учените назовават уплахата от стъкло хиелофобия. Тя може да има разнообразни проявления – боязън от усвояване на парче стъкло, боязън от приближаване до прозорец, да не приказваме за вървене по стъклени стълби.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР