Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на

...
Стъклени сфери, които могат да решат проблема с недостига на
Коментари Харесай

Зелена светлина: Стъклени сфери в борбата с недостига на вода

Стъклени сфери, които могат да решат казуса с дефицита на питейна вода по света - най-малко съгласно основателите им. Съоръженията обезсоляват морската вода и единственото, което е належащо, с цел да се задейства процеса в тях, е слънчева светлина.

инж. ЛОРА СТАНК: Да, в сферата се слага морска вода. Под въздействието на слънчевите лъчи и топлота, тя стартира да се изпарява. В резултат на което се получава конденз по стените и дестилираната вода се отделя на дъното.
Идеята се появила преди десетина години, като прототипът наподобявал по-скоро купа за салата. След доста изследвания и опити, изобретателите разкрили вярната форма, материали и съответствие.

инж. ЛОРА СТАНК: В началото опитвахме с по-леки материали, с цел да е по-лесна поддръжката. Но това се оказа проблем, тъй като сферите не бяха задоволително здрави и се топяха от слънчевата светлина. С лъчите, които огледалата на дъното отразяваха, се постигаше доста висока температура, а леките материали не бяха задоволително издръжливи.
30 години живот - толкоз е трайността на сферите. Те са с диаметър един метър и към този момент пробно се тестват край френското крайбрежие.

ТИЕРИ КАРЛЕН, шеф на компания на морски технологии: Това е може би най-евтината създадена питейна вода в света. Системата коства няколкостотин евро и построена по този начин, че да издържи най-малко 30 години. Така че цената на един литър е няколко евроцента.
Френските изобретатели са уверени, че идващите двайсетина години изобретението им ще откри своята пазарна ниша. Поръчки към този момент не липсват. Парк със стотици сфери ще бъде построен в Абу Даби.

ТИЕРИ КАРЛЕН, шеф на компания на морски технологии: Работим и с Южна Африка, която изпитва голям дефицит от питейна вода. Властите желаят да изградят парк от 100 000 сфери, който да обезпечава питейна вода на цялостен град.
Според основателите в сферите може да се пречиства всякаква вода. Предимството на метода е, че високата температура убива микробите и бактериите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР