SSD устройствата стават все по-популярни и достъпни като цена(снимка: CC0

...
SSD устройствата стават все по-популярни и достъпни като цена(снимка: CC0
Коментари Харесай

SSD дисковете ще поевтинеят тази есен


SSD устройствата стават все по-популярни и налични като цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на флаш памети NAND записва спад в цените на едро – наклонност, която ще продължи и през четвъртото тримесечие, а това ще докара неизбежно и до поевтиняване на SSD устройствата, сочат разбори.

„ Въпреки обичайния пик на продажбите на потребителска електроника и предстоящото стартиране на нови iPhone от Apple през третото тримесечие на 2020 година, спадът в междинната продажна цена на NAND флаш евентуално ще доближи 10%. Причината за това е остатъкът от ресурси от чипове в складовете на доставчиците, който се образува на фона на пандемията ”, се споделя в отчет на DRAMeXchange.

Анализаторите предвиждат понижаване на цената на флаш паметта през четвъртото тримесечие на годината. „ Тъй като доставчиците не престават да усъвършенстват индустриалния развой за 128-слойни NAND флаш памети, остатъкът от складови ресурси ще продължи да се усилва през четвъртото тримесечие на годината, което ще докара до още по-сериозно понижаване на цената им ”, разясняват специалистите.
още по тематиката
Според източници на тайванското издание DigiTimes, през четвъртото тримесечие се чака спад с до 10% в договорните цени за флаш памет. Тенденцията ще се резервира и през първото тримесечие на 2021 година

Micron и SK Hynix регистрират едва търсене на чипове памет. Сидни Хю, анализатор от Deutsche Bank, отбелязва, че при започване на пандемията доста корпоративни клиенти са се запасили с огромни количества памет, заради опасения за дефицит в бъдеще. В резултат на това сега се следи едва търсене на NAND флаш артикули.

Според специалисти от DRAMeXchange, през четвъртото тримесечие на 2020 година паметта може да поевтинее още повече – до 15%. За елементарния консуматор това значи следното: колкото по-евтина е паметта от доставчиците, толкоз по-евтини ще бъдат продуктите, основани на нея. С други думи, през идващите месеци би трябвало да чакаме спад в цените на SSD устройствата.

В устрема си да лимитират поевтиняването на паметта, производителите се пробваха да понижат размерите на произвеждане. Но както сподели практиката, тази мярка беше единствено краткотрайна. Освен това, заради пандемията от ковид, изчистването на запасите не беше елементарно.

„ През актуалното тримесечие складовете преляха. Следователно, намаляването на дооворните цени на паметта беше явна и неизбежна стъпка ”, изясняват експертите от DRAMeXchange.

Първите резултати от това към този момент се следят, въпреки и единствено в Съединени американски щати. Един от най-популярните търговци на дребно, Newegg, предлага терабайтови SSD дискове за под 100 $. Моделът Adata SU630 SSD 960GB може да бъде платен за 85 $, а Team Group GX2 SSD 1TB се предлага за 90 $.

По-бързите NVMe дискове са и по-скъпи, само че не доста. Така да вземем за пример, Western Digital Blue SN550 1TB се предлага за 105 $, колкото коства и Adata XPG SX6000 Pro със същия потенциал.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР