Сроковете и времето за подготовка на документите по новата програма

...
Сроковете и времето за подготовка на документите по новата програма
Коментари Харесай

Срокове и документи - капан в новата програма за саниране?

Сроковете и времето за подготовка на документите по новата стратегия за възобновяване на многофомилните жилищни здания тормозят жителите

Темата беше разисквана на форума „ Новият метод в районното и трансграничното развиване 2021-2027 г “., който се организира в Бургас. Средствата за цялата страна са европейско финансиране по Плана за възобновяване и резистентност ще са в размер на 1 176 960 000 лева Хората обаче са обезпокоени дали ще съумеят да приготвят документите си в точния момент, защото съгласно новите условия се планува претендентите да са подготвени за съфинансиране, както и да са създали техническото и енергийното проучване на постройките, предава.

Извършените обследвания би трябвало да подсигуряват не по-малко от 30% реализиране на енергийна успеваемост в жилищните здания, показват специалистите.

Кандидатстването по програмата за възобновяване на многофамилните жилищни здания се планува да протече на два стадия. „ До март 2023 година 100 % от обновителните действия ще бъдат с безплатно финансиране. Собствениците в жилищните здания ще заплатят за техническото и енергийно проучване. Всички останали действия по обновяването, ще бъдат поети от безвъзмездното финансиране. След март 2023 година от дейностите отвън енергийния и механически одит, 80 % ще бъде безвъзмездното финансиране, останалата част също ще бъде платена от жителите “, изясни специалистът от районното министерство Румен Джаров.

Зам.-кметът в Община Бургас Чанка Коралска уточни, че хората са обезпокоени, тъй като първият период за кандидатстване е прекомерно къс. Хората би трябвало да приготвят паспортите на постройките, техническото и енергийното проучване. Не е ясно и дали компаниите, които извършавт тези дейностите ще могат да се оправят с всички поръчки, които в един миг се чака да бъдат повече от нормалното. Румен Джаров добави, че не поучава да се бърза с техническото проучване. „ Когато излязат насоките ще има точна скица по какъв метод този първи стадий на техническо и енергийно проучване ще бъде осъществен. До два месеца би трябвало да стартира кандидатстването “, разясни той.

Проблем ще се окаже обаче в случай че България не успее да провежда кандидатстването по първия стадий. „ Изпусне ли България март 2023 година, влиза втория стадий от март до декември за 80 % безплатно финансиране, с 20 % самоучастие. До тогава страната може да е съумяла да създаде за тези 20 % вероятно бюджетен механизъм за субсидиране или финансова инструмент “, изясни Ангелина Бонева от районното министерство.

По време на разискването, част от хората показаха, че е допустимо програмата да допусне дискриминация към уязвимите групи от обществото. „ Ресурсът е значителен, а времето е много малко. В една многофамилна жилищна постройка има осезателен % от хора, които се дефинират като „ енергийно небогати “. Те едвам могат да покрият личните си потребности, камо ли да отделят финансов запас да изготвят механически паспорти, плюс план и снимане на постройката. Да не приказваме, в случай че влязат в интервала с 20 % съфинансиране. Това би изключило цели групи от хора и цели многофамилни жилищни здания “, разясниха хората.

Тяхното мнение поддържа и зам.-кметът Чанка Коралска. „ Основен извод, който следва да се направи е, че тази стратегия по Плана за възобновяване и резистентност по енергийна успеваемост в действителност няма да помогне на най-нуждаещите се, тъй като те са с най-старите здания, с най-възрастните хора и хората, които нямат финансовата опция да си заплатят документите, с които би трябвало да аплайват. Това е огромният проблем “, уточни тя.

Ангелина Бонева добави, че следва разискването на обществената част на програмата. Това би трябвало да се случи, откакто законодателно се направи дефиницията за „ обществена беднотия “. По време на форума бяха сложени и други въпроси. Все още не е конкретизирано дали ще има изискване за възрастта на постройките, които могат да са част от програмата. От Община Бургас допълниха, че ще бъде основан „ енергиен офис “, посредством който ще спомагат на жителите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР