Срокът за подаване на оферти за концесия за летище София

...
Срокът за подаване на оферти за концесия за летище София
Коментари Харесай

Пак удължават подаването на оферти за концесията на летище София

Срокът за подаване на предложения за концесия за летище София се удължава за трети път, съобщи БНР по данни на Министерството на превоза. Това се дължи на измененията в документите за концесионния контракт. Заявленията ще бъдат отворени на 5 февруари.

Говорител на транспортното министерство изясни, че отлагането на първичния график за отваряне на офертите на 22 октомври предходната година е било поради огромния брой запитвания по отношение на процедурата. По тази причина са били осъществени някои механически промени.

Припомняме, държавното управление рестартира търга през юли 2018 година, като упованията бяха да се получат към 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 милиона евро би трябвало да бъдат платени авансово.

Според прогнозите главното летище на България, което все още се ръководи от страната, ще генерира доходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен интервал и доходи до 3,9 милиарда евро, в случай че срокът на концесията бъде продължен до най-много 46 години и седем месеца.

Припомняме, на 3 октомври предходната година стана явен първият формален претендент за концесията - " Манчестър Еърпорт Груп " (MAG) - най-големият английски летищен оператор.

Компанията ръководи три от главните летища във Англия, които обслужват 60 милиона пасажери годишно. От оператора обявиха, че имат намерение да влагат 600 милиона евро в технологии, инфраструктура и възстановяване на оборудванията на летище София.

По-късно и от индийската формация GMR обявиха, че обмислят присъединяване в наддаването въз основа на окончателните търгови условия за летище София.

Германският въздухоплавателен оператор Fraport също разгласи, че е заинтригуван, до момента в който испанската компания Aena съобщи, че изследва опцията за взаимна оферта с австралийската група First State.

Интерес за присъединяване в концесионния търг за летище София демонстрира и френският Aeroports de Paris. Той държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.

Припомняме, концепцията за концесия на летище София бе обновена незабавно след образуване на третия кабинет " Борисов " и при започване на май 2017 година Ивайло Московски разгласи желанията на държавното управление да възобнови процедурата, спряна от служебния кабинет.

Месец по-късно Московски уточни септември 2017 година като период за обновяване на процедурата.

През октомври 2018 година от Българска социалистическа партия внесоха сигнал в прокуратурата с искане за инспекция и анулация на решението на Министерския съвет. Месец по-късно обаче Върховната административна прокуратура разгласи митингът на алените за безпочвен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР