Срокът от 9 години противоречи на решение на КС само

...
Срокът от 9 години противоречи на решение на КС само
Коментари Харесай

Опозицията атакува в Конституционния съд 9-годишния мандат на новите съдии

" Срокът от 9 години опонира на решение на Конституционен съд единствено от преди дни. Това е единствено една от аргументите да гласуваме " срещу ". С това решение нарушавате конституционни правила и правила, заради което разгласяваме, че ще подготвим тъжба до Конституционен съд ", разгласи от трибуната лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя прикани и останалите народни представители от опозицията да поддържат жалбата.  

В проекторешенията за избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота е записано, че те се избират за период от 9 години. Миналата седмица обаче Конституционният съд със свое тълкувателно решение сподели, че съдии, които встъпват по-късно, имат и по-кратък мандат. 

Конституционен съд пояснява въпроса с мандатите по искане на президента Румен Радев поради близо двугодишното закъснение от страна на Народното събрание да избере съдии на мястото на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. Заради комплицираната формула, по която президент, Народно събрание, висши съдилища конституират състава на Конституционния съд, като се съблюдава и баланс на квотите и периодическа ротация, единомислещо конституционните съдии взеха решение, че забавеното попълване води до по-кратък мандат.

Отнесено към актуалната процедура това значи, че определените от Народно събрание би трябвало да са с към 7-годишни мандати. Решението на Конституционен съд за мандатите беше оповестено във вторник и влиза в действие от 20 януари, т.е. още не работи, само че е обществено известно и би трябвало да се има поради, разясниха пред конституционалисти.

Белазелков и Атанасова бяха издигнати от парламентарните групи надлежно на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС а под номинациите им се подписа и Делян Пеевски от Движение за права и свободи. Парламентарните групи на трите партии си дадоха обещание поддръжка в зала. Преди гласуването през днешния ден обаче от партиите " Средна европейска класа " и  " Зелено придвижване ", които са част от обединенията Политическа партия и Демократична България, оповестиха, че няма да поддържат Десислава Атансова, тъй като не намират, че тя има достатъчно професионален опит.

В коридорите след гласуването водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че арбитър Борислав Белазелков и Десислава Атанасова са положителни адвокати и познават политиката в България . Той бил  изумен от дебата (), изключително от страна на Българска социалистическа партия. " Дори на моменти излизаше отвън границите на действителностите ", счита Борисов.  

Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски пък съобщи, че " щом сме се подписали и сме ги подкрепили, ние сме си дали към този момент мнението за тях ".

" Пълна поддръжка имаха и двамата претенденти от Движение за права и свободи ", увери той пред публицисти. На въпрос по отношение на решението на Народното събрание мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години, Пеевски сподели, че това е била преценката на техните адвокати и " считаме, че те са прави ". 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР