Срокът на валидност на международните паспорти да бъде 10 години,

...
Срокът на валидност на международните паспорти да бъде 10 години,
Коментари Харесай

Паспортите ще са с валидност 10 г., променят сроковете за издаването им

Срокът на годност на интернационалните паспорти да бъде 10 години, одобри на първо четене Народното събрание. Депутатите утвърдиха три законопроекта за промени в Закона за българските персонални документи. Два от тях са импортирани от Министерския съвет и един от депутати от "Воля ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Промените, импортирани от "Воля ", плануват удължение на периода на годност на паспортите на българските жители от 5 на 10 години. По този метод срокът на годност на интернационалните паспорти ще се приравни с този на другите документи за идентичност, показват от партията. В претекстовете си те означават, че множеството визи за страни отвън Европейския съюз са за период от 10 години и се слагат на страница в задграничния паспорт.

Измененията, препоръчани от Министерския съвет, плануват Министерство на вътрешните работи да обезпечи техническите и организационни условия за издаването на паспорти със период на годност 10 години не по-късно от 1 януари 2021 година

Законопроектът на държавното управление планува още нова процедура за подаване на заявки за замяна на български персонални документи посредством автоматизираната осведомителна система за електронни услуги на Министерство на външните работи. Наред с опцията за потребление на дипломиран електронен автограф, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да употребява подобен автограф, като към заявката приложи копие от годен документ, чиято замяна желае. Новата опция ще изисква по-дълъг интервал на софтуерна подготовка, заради което е планувано изменението да влезе в действие 12 месеца след обнародването му в "Държавен вестник ".

Намаляват се и периодите за издаване на български персонални документи при подадено в чужбина заявление. От 90 дни за елементарна услуга е планувано срокът да е 45 дни, а при 60 дни за бърза услуга срокът се планува да е 30 дни. С промените се вкарва опция български персонален документ да бъде получен отвън страната персонално посредством потребление на лицензиран снабдител на пощенска или куриерска услуга.

Правителството предлага и промени, с които се вкарват периоди за издаване на персонални карти и паспорти, а точно при елементарна услуга - до 30 дни, при бърза услуга - до 3 работни дни, а при експресна услуга - до 8 работни часа, от приемането на заявката.

Въвеждат се и периоди за издаване на документ за идентичност на чужденец, а точно при елементарна услуга документът ще се издава за период до 30 дни, а при бърза услуга - за период до 10 работни дни.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР