Срокът на ротацията в правителството трябва да бъде променен. Такава

...
Срокът на ротацията в правителството трябва да бъде променен. Такава
Коментари Харесай

Румяна Бъчварова: Сега има попътен вятър за България, а рискуваме разпад на публичността

Срокът на ротацията в държавното управление би трябвало да бъде изменен. Такава позиция изрази пред Българска национална телевизия социологът Румяна Бъчварова, дипломат на България в Израел и някогашен вицепремиер.

„ Не e ясно за какво бяха опредeлени девет месеца за ротацията. Ще минат едни девет месеца, остават 30 месеца - не може да се разделят на четен брой мандати. – аргументира се тя.

„ Не знаем при последваща ротация какво би трябвало да се случи – кой ще бъде министър председателят, за какъв брой време “ – означи Бъчварова.

По думите ѝ, в този момент е моментът да се предоговорят периодите.

Тя добави, че девет месеца не дават вероятност на нито едно държавно управление.

Румяна Бъчварова уточни, че сме изправени пред въпроса какви структури са партиите в България и по какъв начин те могат да подсигуряват демократичния развой.
„ Не може да имаме естествен политически живот без да имаме естествени партии като организация “, акцентира тя.

По думите ѝ, поредицата от изключителни избори е посочила, че не е задоволително да обявиш, че имаш партия - доста партии изчезнаха.
„ Важното е да имаме устойчиви политически субекти “, уточни Бъчварова.

На фона на многото несъответствия в изборните протоколи от локалния избор в София, тя изрази паника, че заради неуредеността на изборния развой се наслагва съмнение в самата демократична процедура, което води до ниска изборна интензивност.

По думите ѝ, въпросът е какво ще вършим с европейските избори и всички последващи.

„ Това, което не можем да допуснем, е да се компрометира демокрацията “, посочи Румяна Бъчварова.

Тя прикани към отговорност. Да се съблюдават правила, които да запазят обществената среда в рамки, гарантиращи някаква степен на почитание към политическия живот, " да се внушава това доверие и това почитание – нещо, което сме изгубили “. " Това води до разпад на публичността, което е извънредно рисково ", предизвести събеседничката.

„ А сме в интервал, в който има попътен вятър в платната на България “ – сподели още тя, като подсети за вероятностите за страната ни в Шенген и еврозоната. По думите ѝ, има евросредства, които ще оказват помощ за модернизацията на страната ни.

„ Тази опция не би трябвало да бъде изпускана “, безапелационна е Румяна Бъчварова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР