Срокът на действие на спешните мерки за защита на хората,

...
Срокът на действие на спешните мерки за защита на хората,
Коментари Харесай

Украинците са винаги добре дошли в ЕС, каза еврокомисарят по вътрешните работи

Срокът на деяние на незабавните ограничения за отбрана на хората, бягащи от войната в Украйна, ще бъде продължен най-малко до март 2024 година, заяви Европейската комисия в понеделник, съобщи DPA.

Руските бомбардировки на Киев в понеделник сутринта демонстрират " какъв брой значима е нашата поддръжка и взаимност с Украйна и украинците ", съобщи на конференция европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Украинците, които бягат в Европейския съюз след съветската инвазия, получиха незабавна протекция, откакто страните - членки на Европейски Съюз, одобриха краткотрайни изключителни ограничения за всеобщ приток на хора за интервал до една година. Възможно е удължение на периода до най-много две години.

Предложението има за цел да се избегнат дългите национални процедури за даване на леговище, нужни за разглеждане на ситуацията на доста разселени лица.

Илва Йохансон съобщи, че не е належащо държавите-членки на Европейски Съюз да утвърждават удължаването.

Освен това лицата, на които е предоставена краткотрайна протекция, имат право на обществени помощи, жилище, достъп до обучение и позволение за работа, наред с други неща.

В понеделник Европейската комисия показа и нов онлайн инструмент, посредством който украинците могат да търсят работа в Европейски Съюз.

Този инструмент за търсене на работа, наименуван " Пул на гениите на Европейски Съюз ", ще разреши на украинските бежанци да качват своите автобиографии, които ще могат да бъдат търсени от над 4000 работодатели, национални обществени служби по заетостта и частни организации за претовареност.

Комисарят на Европейски Съюз по заетостта Никола Шмидт съобщи на конференция, че до момента към пилотния план са се включили пет страни от Европейски Съюз, в това число Полша, която е хазаин на множеството украински бежанци, и прикани и други да се причислят.

" За работодателите в Европейски Съюз, за които знаем, че изпитват дефицит на работна ръка в доста браншове и области на умения, това може да бъде значим запас ", сподели той.

Инструментът, ръководен от Европейската организация по заетостта, е наличен на британски, украински и съветски език и е обвързван с Европейската мрежа за съдействие в региона на услугите по заетостта, в която са регистрирани три милиона незаети свободни работни места.

Около 600 000 украинци са се присъединили в европейския пазар на труда след началото на войната.

По данни на европейския комисар по вътрешните работи 4,2 милиона украинци понастоящем получават протекция от блока на Европейски Съюз.

Хората, които се връщат в Украйна, не би трябвало да подават молба за изваждане от схемата за краткотрайна протекция. Вместо това украинците би трябвало да осведомят националните  власти за заминаването си.

 

Ако обстановката в Украйна се утежни, хората " постоянно са добре пристигнали назад в Европейски Съюз " и в схемата за краткотрайна протекция, сподели Илва Йохансон.

По данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците сега в Полша са регистрирани най-вече бежанци от Украйна - 1,4 милиона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР